Neix la Patum de les Andròmines, una festa que convida els infants a portar les comparses de casa

Una Patum participativa i entranyable, feta a base de rèpliques i andròmines patumaires que els infants de Berga portin de les seves llars. Aquesta és la idea dels Castellers de Berga i la Patum infantil, que sumen esforços per crear la Patum de les Andròmines. “Quan s’ensuma la Patum, en molts terrats i menjadors de cases sovintegen salts i reinterpretacions de la festa ben particulars. Són molts els nens i nenes que tenen figures de la Patum a casa”, expliquen els impulsors en un comunicat. Per això, aquest proper divendres conviden a tots els nens i nenes a portar gegants, nans, guites, cavallets, etc. de casa per fer Patum al mig de la ciutat.

La Patum de les Andròmines se celebrarà aquest proper divendres, 25 de maig, a la plaça de les Cols (entre el Cine Catalunya i el Mercat Municipal), a partir de les 21.30h. Abans, el casc antic de la ciutat haurà viscut una tarda especial i inèdita fins ara. Les comparses de la Patum infantil traslladen enguany el seu assaig general a les places del centre de la ciutat: els gegants seran a la plaça de Sant Joan; els Turcs i Cavallets i l’Àliga, a la plaça del Forn; els Nans Nous i els Nans Vells, a la carrer del Balç; i el Tabal, els Àngels, les Maces i les Guites, a la plaça de les Cols. Tot plegat, acabarà precisament en aquesta darrera plaça, on es farà una tanda de tirabols per posar punt i final als assajos d’enguany de la Patum dels infants.

L’unió de l’associació de la Patum infantil i els Castellers de Berga preveu actes durant tota la tarda-vespre del proper divendres. Les activitats començaran a les 19 hores amb els assajos de la Patum Infantil i seguirà amb un sopar popular a la mateixa plaça de les Cols. Els tiquets per aquest àpat es poden adquirir anticipadament per 4 euros al bar El Kóm i al Cine Catalunya durant els assajos dels Castellers. Durant el sopar la colla castellera farà un assaig en versió reduïda. I per acabar el dia, a les 21:30h aproximadament començarà la Patum de les Andròmines.

A més, durant tot el dissabte, al Cine Catalunya, hi haurà exposat el bestiari de la Patum Infantil acompanyat d’una projecció en pantalla gegant. I el mateix dissabte, a partir de les 18h, hi haurà l’assaig casteller especial per acabar de preparar la important diada de l’endemà, diumenge: la diada castellera dels Quatre Fuets.

La Patum de les Andròmines és una proposta organitzada conjuntament per la Patum Infantil i les Castellers de Berga i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, la Penya Boletaire de Berga, Pabevsa i Càrniques Valldan.

X