First Stop

Avià

Els pressupostos participatius d’Avià encaren la fase de votacions amb 28 propostes sobre la taula

Els pressupostos participatius d’Avià encaren la fase de votacions amb 28 propostes sobre la taula

Els veïns i veïnes d’Avià decidiran, a partir de dimarts, en què es gasten els 63.000 euros que l’Ajuntament destina aquest any als pressupostos participatius. Els tècnics del consistori ja han fet el filtratge pertinent i, finalment, hi haurà 28 propostes sobre la taula. D’entrada, se’n van recollir 90 però moltes d’elles es podien agrupar en una de sola i en van quedar 50. D’aquestes, els tècnics n’han descartat 22 perquè sobrepassaven el pressupost o bé perquè no eren competència municipal.

La setmana passada els veïns que en el seu moment van presentar una idea van rebre un correu electrònic on l’Ajuntament els comunicava si la proposta havia estat acceptada, agrupada amb altres de similars o denegada. El següent pas serà dimarts, quan el veïnat rebrà per correu postal les 28 propostes finalistes i l’anunci de l’inici de les votacions. El mateix dimarts la plataforma WeDecide s’obrirà per tal que els veïns puguin començar a emetre els seus vots.

En els propers dies la regidoria de Participació Ciutadana donarà a conèixer quines són les propostes que se sotmetran a les urnes virtuals de WeDecide. El període de votacions serà des del proper dimarts, 19 de juny, fins diumenge 8 de juliol. A banda, la segona setmana de votacions (del 25 al 29 de juny), el consistori habilitarà una màquina a les oficines municipals per tal que els vilatans que no saben utilitzar l’aplicació puguin emetre el seu vot amb l’ajuda d’un tècnic especialista. L’horari d’atenció al poble serà de dilluns 25 a divendres 29 de 5 a 7 de la tarda i dimecres 27 de 10 a 12 del matí.

La regidora de l’àrea, Sara Subirana, ha explicat a l’Aquí Berguedà que les propostes recollides han servit a l’Ajuntament per detectar mancances que hi ha al poble i que el govern no coneixia. “Nosaltres som 11 regidors i rebre inputs populars com aquests ens ajuda a conèixer millor la realitat dels més de 2.000 habitants que té Avià”, assegura. 

Més tard del previst

L’inici del període de votacions arriba un mes i mig després del que preveia inicialment l’Ajuntament d’Avià. El motiu és que es va produir un error de forma en l’inici del procés: el consistori va començar a recollir propostes abans que acabés el període d’exposició pública de la iniciativa dels pressupostos participatius.

Això va obligar l’equip de govern a tornar a aprovar la normativa i repetir tot el procés. Ara bé, les propostes que ja s’havien recollit en primeria instància eren vàlides, de manera que l’àrea de Participació Ciutadana les va recopilar i es va limitar a obrir novament un període extra de presentació d’idees. El resultat: en la primera recollida es van rebre 88 propostes i en la segona, 2 més.

Els resultats dels pressupostos infantils, imminents

L’Ajuntament d’Avià també va acordar destinar 7.000 euros a inversions que escollissin les escoles. En aquest cas, el procés va sobre la marxa i en les properes hores el consistori anunciarà quines són les idees guanyadors i, per tant, en quins projectes es destinen els 7.000 euros. L’epicentre d’aquest procés han estat les aules de l’escola Santa Maria d’Avià i les propostes guanyadors tenen a veure amb necessitats i mancances detectades per l’alumnat del centre.

Ajuntament d'Avià Pressupostos participatius Sara Subirana

Comentaris