El FeMAP torna a acostar la música clàssica al Berguedà amb la novetat de Saldes i la baixa de Guardiola

Massaners (Saldes) és la principal novetat, en clau berguedana, del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) d’aquest 2018. El festival omplirà de música antiga els escenaris més emblemàtics de les comarques pirinenques entre finals de juny i finals d’agost. Al Berguedà, l’arribada de Massaners contrasta amb la retirada de Guardiola, que enguany no acollirà cap concert del festival.

L’alcalde guardiolenc, Josep Lara, ha explicat a l’Aquí Berguedà que actualment ja hi ha una entitat que gestiona una programació cultural potent al monestir de Sant Llorenç: Civitas Cultura. Per això, el consistori ha decidit que sigui aquesta mateixa entitat l’encarregada de portar l’activitat al monestir durant tot l’estiu, sense incloure altres agents com, en aquest cas, el FeMAP. Sigui com sigui, Lara no descarta tornar a formar part del festival en un futur.

Qui sí que repeteixen com a seus del FeMAP són Berga, Avià i Bagà. A Berga, la principal novetat és que es recupera Sant Quirze de Pedret com a escenari d’un concert. Serà el dia 5 d’agost, amb l’actuació de Sergey Malov, que es complementarà amb una visita guiada a l’església de Pedret prèvia a l’inici del concert. Els altres tres concerts de Berga seran a l’església de Sant Joan.

Avià també experimenta amb una nova ubicació pel seu concert del festival: enguany serà al porxo de davant l’església de Sant Vicenç d’Obiols. La regidora de Cultura avianesa, Elisenda Martí, ha explicat en roda de premsa que el concert surt de l’església per intentar guanyar més públic. Dins la capella, l’aforament estava limitat a unes 60 persones i, en canvi, davant el cobert hi cap molta més gent. L’única incertesa té a veure amb el so, ja que l’acústica de l’església serà difícilment superable. “Ho hem de provar”, ha recalcat Martí.

Per la seva banda, Bagà mantindrà l’església de la vila com a epicentre del seu concert del festival. Tant l’alcalde, Nicolás Viso, com el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, han coincidit que és una ubicació consolidada en el festival i “ideal” per acollir un concert d’aquestes característiques.

Més concerts

Per aquest 2018 s’ha preparat una programació de 52 concerts, que sonaran en 37 municipis. Entre aquests, també hi haurà Bellver de Cerdanya, Pesillà de la Ribera, Llavorsí, Vilanova de Banat (Alàs i Cerc) i Massaners (Saldes), que s’integren com a novetats al festival en aquesta vuitena edició. Com en altres anys, però, el FeMAP descobrirà la música antiga de forma transversal al Pirineu, amb concerts en diferents municipis de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Ripollès, el Solsonès, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Rosselló i l’Alta Cerdanya, a més d’Andorra. Pots consultar la planificació dels concerts, aquí.

Al Berguedà, en concret, a banda de la novetat de Massaners, es preveuen concerts a Berga, Bagà i Avià. A Berga n’hi haurà quatre: el 6 de juliol el Cor de Noies de l’Orfeó Català hi interpretarà els Ressons de l’Antiga Europa; el 14 de juliol The Illyria Consort hi oferirà Tresors vienesos; el 5 d’agost Sergey Malov hi actuarà amb Folies d’Espagne; i, finalment, el 23 d’agost Eduardo Paniagua hi portarà les Cantigues d’Alfons X El Savi. A Bagà, el 13 de juliol el Cor Lieder Càmera interpretarà Vesperae & Antiphonae. Beatae Mariae Virgine. A Avià, el 15 de juliol el Quartet Teixidor oferirà el concertHaydn i Mozart: l’equilibri perfecte. I, per acabar, a Massaners, el 20 de juliol Artemandoline interpretarà Il Viaggio Musicale.

L’oferta musical del FeMAP combinarà música, patrimoni i turisme, però, com és habitual, també tornarà a mesclar els concerts amb altres actes, com ara visites guiades a l’entorn o al patrimoni dels llocs on es realitzen els concerts, degustacions o activitats culturals incloses en l’entrada. Així doncs, l’oferta musical es complementarà amb cinc sessions GastroFilm, on es maridaran productes de la zona amb la projecció d’un documental.

El FeMAP social

A més, el festival tornarà a acostar la música als col·lectius en risc d’exclusió a través del FeMAP Social, que ja arriba amb més força que mai. En aquest s’organitzen tallers perquè els grups d’usuaris coneguin la música de primera mà, com a vehicle i element de cohesió i aprenentatge. També es realitzaran 17 miniconcerts en 17 centres diferents, amb l’objectiu d’acostar la música a usuaris amb dificultats de mobilitat.

Qui protagonitzarà aquests 17 concerts de petit format és un quartet de corda format per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus. Dos dels membres són berguedans: Quirze Puig, que toca el violí, i Martí Esquius, que fa sona la viola. Abril Sànchez i Ariadna Guàrdia completen el quartet amb un violí més i un violoncel.

Tots ells oferiran tres concerts especials a la comarca en un sol dia, el 5 de juliol. A 2/4 d’11 del matí visitaran la Fundació Salarich-Calderer de Bagà. A 2/4 d’1 del migdia seran al Taller Coloma d’Avià. I a les 4 de la tarda actuaran a la residència Sant Bernabé de Berga. Tots els alcaldes presents en la presentació del festival al Berguedà han destacat la vessant inclusiva del FeMAP social.

Tots els concerts del FeMAP al Berguedà al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà.

X