La muntanya segueix centrant el nombre més gran de rescats al medi natural tant a Catalunya com al Berguedà

La primera meitat del 2018 s’ha tancat amb un lleuger descens del nombre de rescats al medi natural a Catalunya. Segons dades ofertes pel Departament d’Interior entre el gener i el juliol d’enguany s’han efectuat un total de 751 rescats al medi natural respecte els 825 del 2017. Representants del cos de Bombers de la Generalitat apunten a les condicions meteorològiques adverses com a possible causa d’aquesta reducció. Dades que es repeteixen en el cas del Berguedà, on també hi ha hagut una petita davallada dels rescats aquest 2018, passant de 42 a 35.

La població de la comarca amb més incidències segueix sent Saldes, amb 11 rescats duts a terme a l’entorn del Pedraforca. Per darrere, amb 4 rescats respectivament, s’hi situen Castellar del Riu i La Pobla de Lillet. Un total de 35 intervencions entre les quals 21 han estat executades a la muntanya, que representa el 60% del total.

Precisament, la nit de dissabte, es va dur a terme un rescat a la zona dels Rasos de Peguera, després que els Bombers rebessin un avís de dos joves que s’havien desorientat durant el camí de tornada entrada la nit, cap a les 10 del vespre. Al rescat hi van participar quatre dotacions de Bombers provinents dels parcs de Berga i Gironella, així com un equip dels GRAE. Afortunadament, van ser localitzats sans i estalvis a quarts de 12 de la nit.

Treball en comú per reduir els accidents a la muntanya

Els Bombers de la Generalitat tornen a posar al punt de mira l’entorn de la muntanya, ja que continua sent l’escenari que més actuacions concentra en l’àmbit català (453 del 751). El cos va fer pública l’estadística el divendres passat, aprofitant un exercici de rescat amb helicòpter a Montserrat, on a més del cos, representat a través del Sergent dels GRAE, Cesc Farré, també hi van intervenir Jordi Merino, president de la FEEC i Santi Segalà, cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya.

RescatsMuntanya RepresentantsD’esquerra a dreta: Santi Segalà, Cesc Farré i Jordi Merino. @FEEC via Twitter

Els tres van coincidir en demanar a la població que extremi la precaució quan es proposi dur a terme una activitat al voltant de la muntanya, especialment en l’època actual, la d’estiu, quan s’eleva l’afluència de persones fent pràctiques de lleure o esportives al medi natural. En aquest sentit, Jordi Merino va apostar per la formació en la matèria per a reduir accidents, convidant als interessats a adreçar-se a qualsevol de les 400 entitats que formen part de la Federació arreu del territori.

Des de fa quatre anys, els GRAE dels Bombers, la UIM dels Mossos i la FEEC col·laboren conjuntament en matèria de prevenció i seguretat a la muntanya. Des del 2017, també s’hi ha afegit el Servei Meteorològic de Catalunya amb l’eina MeteoMuntanya. Santi Segalà va explicar que es tracta d’un recurs gratuït i en línia que centra la informació meteorològica a les serralades de Catalunya, i que fins i tot té l’opció de detallar-ho a competicions o cims en concret. I és que, tal com explicava Segalà, “qualsevol activitat a l’aire lliure requereix estar ben informat de tenir les condicions meteorològiques”, remarcant que des del Servei treballen per poder donar una informació “el més local possible”.

X