El Berguedà avança cap al desplegament de la fibra òptica pels 31 municipis

Els 31 alcaldes del Berguedà ja tenen l’avantprojecte del desplegament de la fibra òptica per tota la comarca. El document, elaborat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat, defineix les rutes que ha de fer el cablejat per acostar la banda ampla als 31 municipis de la comarca.

El Consell Comarcal va encarregar l’informe com a resposta a la necessitat de portar la fibra òptica a tota la comarca. Segons el president de l’ens, David Font, el document -que es va presentar aquest dimecres a la resta de batlles- és “el primer pas cap al desplegament”. L’objectiu, ha assegurat, és començar les primeres actuacions de cara al 2019.

Abans, però, cada ajuntament haurà de revisar en profunditat l’informe del Centre de Telecomunicacions per revisar que el disseny s’ajusti a la realitat i acosti la fibra a tot el terme municipal. En les properes setmanes el Consell Comarcal recollirà les aportacions de cada municipi i encarregarà la redacció del projecte definitiu.

En total, l’avantprojecte preveu una inversió d’uns 9 milions d’euros per desplegar la fibra per totes les zones de la comarca. El Consell no disposa d’aquests diners i, per això, David Font creu que cal treballar perquè sigui “una tasca a tres bandes”, entre Generalitat, Diputació i Consell Comarcal/Ajuntaments. “Si la Generalitat s’encarrega de les seves carreteres, la Diputació de les seves i nosaltres de les nostres, és probable que l’execució del projecte sigui més ràpida del que sembla”, ha assegurat.

Això sí, el president del Consell recalca que, un cop hi hagi el projecte sobre la taula, caldrà prioritzar en quins punts s’actua primer. “Haurem de decidir si comencem per polígons o optem per acostar la fibra a cada municipi i després la despleguem per cada terme municipal”, ha dit. Sigui com sigui, Font ha assenyalat que la redacció del projecte era un pas que “s’havia de fer sí o sí”.