El Berguedà crea un fons de diners per buscar casa als demandants d’asil

El Consell d’Alcaldes del Berguedà ha acordat aquesta setmana la creació d’una caixa d’uns 40.000 euros per trobar casa a refugiats i persones en risc d’exclusió social. Els 31 ajuntaments de la comarca posaran diners al fons, però n’hi posaran més o menys en funció del nombre d’habitants que tinguin. Per exemple, Berga ronda els 4.000 euros però gairebé tots els altres municipis hi aportaran entre 1.200 i 1.900 euros. Aquests diners no surten directament de les arques municipals, sinó que provenen dels fons de cohesió que la Diputació de Barcelona ofereix a cada poble perquè els destini a serveis socials.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la caixa de diners sorgeix com a resposta a la problemàtica detectada amb l’arribada de refugiats a Berga: hi ha demandants d’asil que queden fora del programa quan ja són al Berguedà i, un cop aquí, no hi ha recursos concrets per trobar-los casa. Tot plegat fa que no es puguin quedar a treballar aquí i l’Estat els acaba retornant al seu país d’origen.

Font també ha recalcat que, malgrat que en la majoria de casos els beneficiaris d’aquesta caixa seran refugiats, el programa acaba anant més enllà i pot englobar tota mena de persones en risc d’exclusió social. “És vital que oferim el servei a totes aquelles persones que necessitin un lloc per viure, vinguin de la situació que vinguin”, ha dit.

El Consell Comarcal i els alcaldes ja han fet l’aprovació i ara s’ha enviat als diferents municipis perquè hi donin el vistiplau.