L’Ajuntament de Berga denuncia la vulneració dels Drets Humans al Sàhara Occidental

L’Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous, en el ple ordinari de setembre, una moció que condemna les condemnes dels presos polítics sahrauís i exigeix la fi de l’assetjament als activistes de la zona. La moció va ser proposada per l’equip de govern de la CUP, amb el suport de l’entitat Cooperació Osona-Sàhara (grup del Berguedà), i va comptar amb el suport dels altres dos grups municipals presents al ple (PDeCAT-CDC i Esquerra).

La moció també acorda sol·licitar als governs estatal i català el reconeixement de l’Estat sahrauí com a mesura per “forçar una solució justa, equitativa i d’acord amb el dret internacional”. També insta les institucions catalanes a l’enviament als territoris ocupats d’observadors independents i mitjans de comunicació. A banda, denuncia les injustes condemnes i les condicions infrahumanes en què es troben els presos polítics sahrauís i exigeix la fi de l’assetjament als activistes de la zona.

Pel que fa a Europa, la moció aprovada exhorta la Unió Europea (UE) a no propiciar l’exportació dels recursos naturals del Sàhara Occidental i exigeix a l’ONU posar en marxa les negociacions entre el Marroc i Frente Polisario i dotar la Missió de les Nacions Unides per a la realització del referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) de mecanismes per a la vigilància i el control dels Drets humans a la zona.

Finalment, la moció de la CUP també contempla, com a Ajuntament, desenvolupar projectes de cooperació dirigits a millorar les condicions de vida dels refugiats. Sense anar més lluny, aquest estiu el programa d’acollida ‘Vacances en pau’ ha donat a nens sahrauís la possibilitat de conèixer el Berguedà. La iniciativa feia més d’una dècada que s’havia perdut.