La poesia dels Països Catalans s’exhibeix a Berga i exigeix l’alliberament dels presos polítics

Poesia per i sobre la llibertat. El ‘Paraula de Poeta’ ha convertit Berga en la capital de la cultura dels Països Catalans durant una tarda i ha portat poetes d’arreu del territori al Teatre Municipal. El festival, que s’ha allargat gairebé tres hores, ha combinat el recital poètic amb la música de la Polifònica de Puig-reig i la interpretació dels presentadors, Joel Joan i Anna Sahun, i una cloenda emotiva de la també actriu Carme Sansa.

joel-joan-anna-sahun

L’acte ha tingut dos moments àlgids. El primer, a l’equador, quan desenes de persones han pujat a l’escenari, al ritme del Tabal de la Patum, aguantant marcs amb fotografies de les cares dels presos i exiliats. Un cop a l’escenari, la Polifònica ha cantat el Sant Martí del Canigó mentre les fotografies seguien alçades. I el segon, l’apoteòsic final de Carme Sansa, que ha recitat el poema No passaran, d’Apel·les Mestres, amb l’acompanyament del Tabal.

El teatre ha quedat petit. Les 700 localitats s’han omplert en pocs minuts i algunes persones s’han hagut de quedar dretes o, fins i tot, fora del recinte. Inicialment l’acte estava pensat per fer-se a la plaça de Sant Pere, però la previsió de pluja ha empès l’organització a traslladar-lo.

teatre-municipal-paraula-poeta

El cartell de poetes ha estat a l’alçada del públic. N’han vingut de gairebé tots els punts dels Països Catalans, i això ha propiciat una varietat de dialectes amb un clam comú: la llibertat dels líders polítics empresonats. Les grans ovacions han estat per als tres representants de la ciutat –Jordi Cussà, Climent Forner i Jaume Huch-, per a l’olotí David Caño, la barcelonina Núria Martínez-Vernis i la santfeliuenca Ester Xargay. Però el cert és que cada artista hi ha posat el seu segell i les tres hores d’acte han acabat fent-se curtes per a la majoria de la platea.

La Patum, protagonista

La festa per excel·lència a Berga ha estat un dels eixos vertebradors de l’acte. De fet, el propi Enric Majó, gran impulsor del festival, ja va explicar a la roda de premsa que un dels aspectes que més havia cridat l’atenció a la gent de TeatRe amb R de República és “poder fer el recital a la plaça on cada Corpus es fa la Patum”.

Finalment, el lloc no ha pogut ser però el contingut sí que hi ha mantingut una estreta relació. El ball de l’Àliga ha sonat en tres ocasions però amb tres variants diferents. En l’inici de l’acte, amb un solo de saxo de Jaume Badrenas. Més endavant, Xavier Guitó s’ha afegit al saxo de Badrenas per reproduir un tema que ha començat sonant a ball de l’Àliga i ha acabat sonant a Cant dels Ocells. I en la part final del festival Guitó i Badrenas han tornat a sortir a l’escenari per tornar a reproduir una nova variant de la melodia patumaire.

L’altre gran protagonista de la tarda en clau patumaire ha estat el Tabal. Primer només se l’ha sentit –en l’homenatge als presos i exiliats-, però en la part final de l’acte ha sortit a l’escenari i ha acompanyat Carme Sansa en el recital de No passaran.

paraula-poeta-carme-sansa

Un festival inèdit

Acabat l’acte, Enric Majó i Montse Venturós han fet balanç davant els mitjans de comunicació i han coincidit que ha anat “molt millor del que esperàvem”. Majó s’ha desfet en elogis cap a l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga i Venturós ha celebrat que el festival hagi anat més enllà del Principat i s’hagi atrevit a portar gent d’arreu dels Països Catalans.

De cara al futur, Majó ha dit que esperen no haver de repetir el festival, “si més no amb aquest subtítol (per la Llibertat i la República)”. Ara bé, ni uns ni altres descarten repetir una exhibició poètica així en noves ocasions. Confien que ja no calgui exigir llibertat, però tenen molt clar quin ha de ser l’epicentre: “Si l’hem de tornar a fer, no té sentit que sigui fora de Berga”.

paraula-poeta-public

X