Berga serà l’epicentre d’un festival poètic que comptarà amb una trentena d’artistes d’arreu del país

La plaça de Sant Pere de Berga acollirà el proper 9 de setembre el ‘Paraula de Poeta, per la llibertat i la República’, una trobada poètica que pretén reproduir el I Festival Popular de Poesia Catalana que es va fer l’abril del 70 a la sala Gran Price de Barcelona. L’associació TeatRe amb R de República i l’Ajuntament de Berga han presentat l’esdeveniment aquest dijous. Hi haurà 30 poetes i poetesses d’arreu del país amb l’objectiu d’omplir de gom a gom la plaça de Sant Pere.

El festival començarà a les 7 de la tarda i es dividirà en 3 grans blocs que comptaran amb els relats de 10 poetes i poetesses cadascun. Els noms dels artistes que seran a Berga encara no han transcendit, però sí que asseguren que és una selecció paritària. “No ha estat fàcil perquè ara sí que surten moltes poetesses, però dècades enrere no era així”, ha recalcat Enric Majó, de l’associació TeatRe amb R de República. L’acte clourà amb la lectura del poema “No passareu!”, d’Apel·les Mestres, per part de l’actriu catalana Carme Sansa.

L’acte serà gratuït i s’hi esperen personalitats de tot el país. Sense anar més lluny, l’ANC de Berga ha confirmat que la presidenta de l’Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, no hi faltarà. L’Ajuntament de Berga preveu col·locar un miler de cadires a la plaça de Sant Pere. També es preveu gent dreta repartida per la resta de l’espai, tal com passa en els concerts de Patum. L’organització no en té cap dubte: “L’omplirem”.

Per què a Berga?

La idea de fer el festival a la plaça on per Corpus se celebra la Patum ha cridat molt l’atenció als impulsors de l’activitat. Majó ha assegurat que la Patum, com la llengua, és una part “molt important” de la cultura catalana. A més, Berga ja va ser l’epicentre de la cultura popular catalana per la Diada de Catalunya del 2016, quan més de 60.000 persones es van aplegar al passeig de la Pau per reivindicar el país.

Les entitats sobiranistes de la comarca s’han implicat en la iniciativa, des que l’organització va escollir Berga com a lloc del festival. Montserrat Soler, d’Òmnium Berguedà, ha destacat la importància de l’activitat “en un moment en què la llengua se sent atacada” i ha celebrat que, amb el festival, se sumi “cultura, llengua i país”. En la mateixa línia, des de l’ANC de Berga, Manel Escobet ha assegurat que estem davant “un acte nacional molt potent” que, segons diu, “ens pot anar molt bé a tots”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Berga col·labora en temes d’infraestructura i il·luminació. En total, ha explicat la regidora Mònica Garcia, el desplegament “ideal”, amb lavabos mòbils i personal, costa uns 10.000 euros. Tampoc es descarta la idea de complementar l’acte central amb altres activitats a la ciutat durant el dia, però la regidora ha explicat que és complicat perquè al matí ja hi ha els actes de la Gala de Queralt.