Berga no pot actuar “a fons” en l’accés a la Llar fins que desencalli la urbanització dels Pedregals

L’Ajuntament de Berga no pot actuar “a fons” en l’accés a la Llar Santa Maria de Queralt fins que desencalli les reformes previstes al barri dels Pedregals. La part del carrer dels Pedregals més propera a l’escola està pendent d’asfaltar i queda plena de bassals sempre que cauen grans ruixats a Berga. El cas és la urbanització del barri està aturada des del 2014 i, fins que no es desencalli, el consistori no pot asfaltar el tram i s’ha de limitar a fer “petites actuacions” per desembassar el carrer.

En un primer moment, la pròpia escola es va encarregar d’assumir el cost de la màquina amb pala que arreglés el camí. La gerent de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Fina Canal, ha explicat a l’Aquí Berguedà que això es va fer un parell de vegades, però al final es va demanar a l’Ajuntament que ho assumís. Des d’aleshores, sempre que plou i l’accés queda malmès, el consistori se’n fa càrrec.

Canal entén les queixes dels pares i mares, però assegura que l’Ajuntament actua amb rapidesa sempre que hi ha ruixats: “El juliol va ploure molt, havíem de començar el casal d’estiu i teníem el camí fet pols, i l’Ajuntament ens ho va arreglar en poques hores; i aquest setembre havíem de començar el curs i l’Ajuntament també va entendre-ho i va moure’s ràpid”.

La paralització dels Pedregals, el principal problema

El problema a l’accés de la Llar és un dels danys colaterals de l’aturada de les obres al barri dels Pedregals. L’estiu passat l’Ajuntament va liquidar el contracte amb la constructora Àrids Roma, encarregada d’assumir les obres al barri dels Pedregals. L’empresa va decidir deixar de treballar en les obres fa quatre anys en veure que el consistori no tenia múscul econòmic per pagar-les. Per aquest motiu, la pavimentació d’alguns trams de carrer del barri -com l’accés a l’escola-, l’electrificació d’una part important i alguns moviments de terres a la banda nord van quedar pendents de construir.

El regidor d’Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat a l’Aquí Berguedà que fa mesos que s’està treballant en la licitació de les obres que queden pendents de fer (un 20% del total de l’actuació prevista inicialment). El cas és que les obres segueixen paralitzades i fins que la licitació no tiri endavant, l’Ajuntament no podrà asfaltar el tram de carrer que queda. El regidor Camps no s’ha atrevit a donar una data concreta però assegura que “és qüestió de pocs mesos”.

X