L’orquestra del Liceu actua per primera vegada al Berguedà per celebrar els 50 anys de la Polifònica de Puig-reig

L’orquestra simfònica del Liceu no ha actuat mai al Berguedà. De fet, no és habitual que surti de la seva seu, el Liceu. Però els 50 anys de la Polifònica de Puig-reig s’ho mereixen, i la bona relació entre la coral purreigtenca i el director de la simfònica, Josep Pons, ho farà possible. El proper dimarts, 25 de setembre, el pavelló poliesportiu de Puig-reig acollirà un concert inèdit a partir de les 9 del vespre. La Polifònica compartirà escenari amb l’orquestra simfònica del Liceu.

La simfònica vindrà a Puig-reig amb una vuitantena de músics i protagonitzarà una audició basada en obertures i cors de diferents òperes. Entre aquestes obres hi ha Carmen de Bizet, la Traviata i Macbeth de Verdi, Romeu i Julieta de Gounod, Tannhäusser de Wagner i Príncep Igor de Borodin.

Tot plegat serà interpretat per l’orquestra simfònica i per la Polifònica, que es vestirà de gala per rebre els músics del Liceu. El cor de Puig-reig doblarà el seu múscul habitual i s’enfilarà fins la vuitantena de cantaires per actuar al costat de la simfònica i “aconseguir l’equilibri necessari” entre músics i cantaires, segons ha explicat Maria Rosa Riera, presidenta de la Polifònica. Per fer-ho, el cor s’ha nodrit d’antics cantaires i d’altres de novells que no acostumen a actuar de manera habitual amb el grup. Riera ha recalcat que és habitual reunir més cantaires en actuacions excepcionals: “Tots formen part de la família de la Polifònica”.

La visita de l’orquestra simfònica del Liceu és un acte més d’aquest 2018 d’aniversari per a la Polifònica. A principis d’any ja es va organitzar una trobada d’excantaires; i el maig, una trobada de les corals del Bages i el Berguedà. Aquest setembre es farà el concert inèdit amb la simfònica del Liceu i per Sant Martí, l’11 de novembre, Puig-reig podrà gaudir de l’actuació d’un cor filipí.

La vessant social de la Polifònica

El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, ha explicat en roda de premsa que rebre l’orquestra simfònica del Liceu és “tot un repte logístic” per al poble, però assegura que “està tot a punt”. L’Ajuntament habilitarà el pavelló per tal que hi puguin cabre les 900 persones que ja tenen l’entrada. La Polifònica ha tret aquestes 900 entrades a la venda i s’han exhaurit en poques setmanes.

Segons el regidor, la Polifònica “ha tibat -i tiba- culturalment del poble”, però també s’entén per una raó social: “Qualsevol purreigtenc ha tingut algun parent a la Polifònica o hi ha mantingut una relació estreta”. A més, Subirats ha recalcat que el grup s’ha fet tan present arreu de Catalunya que “molts catalans coneixen Puig-reig per la música”. Per tot plegat, el consistori s’ha volgut sumar a l’aniversari del cor: “Tot esforç serà poc”.

X