Tanca el Forn Santa Anna, una de les botigues més emblemàtiques del carrer Major de Berga

El Forn Santa Anna ha abaixat persianes aquest estiu per fer vacances i no preveu tornar-les a apujar. La panificadora de Berga i la Valldan, Pabevsa, ha decidit tancar l’establiment, tenint en compte que es tracta d’un local petit i que hi ha forns més grans a pocs metres, com ara la Lionesa (carrer Ciutat, 47) o el Forn de l’Hospital (plaça Doctor Saló, 10).

La panificadora era llogatera del local, que -com tot l’edifici- és dels propietaris de Cal Luigi. Tant la panificadora com els propietaris han confirmat a l’Aquí Berguedà el tancament de la botiga. El contracte pel lloguer del local durava fins l’any que ve, però la panificadora ha comunicat als propietaris que no tornarà a obrir. Aquest novembre el local tornarà a estar a disposició de la gent de Cal Luigi, però encara no han decidit què hi faran.

tancat-forn-sta-anna

La notícia ha caigut com un gerro d’aigua freda als botiguers de la zona, que veuen amb resignació com els comerços del carrer Major van tancant i proliferen els locals buits. El forn feia dècades que s’havia convertit en una aturada habitual dels berguedans que transitaven pel centre de la ciutat. La gran artífex d’aquesta història és la Maria Coma, que es va jubilar fa cosa de dos anys però que va treballar darrere la barra del forn durant 36 anys.

L’emblemàtica fornera ha explicat a l’Aquí Berguedà que tampoc ha encaixat bé el tancament: “Se’m trenca el cor cada vegada que hi passo per davant”. El forn, diu, “ha estat la meva vida” i recorda amb emoció “la família” que va formar amb els clients que la visitaven cada dia. Ara, la Maria està jubilada i s’implica en tasques de voluntariat per ajudar a les persones més necessitades. Malgrat tot, reconeix que no li importaria tornar al forn per evitar que tanqui: “Si em donen un davantal, hi vaig ara mateix”.

X