Gironella i Puig-reig responen a “l’emergència social” i acolliran 54 menors no acompanyats

Gironella i Puig-reig acolliran en els propers dies 54 menors estrangers no acompanyats (MENA), és a dir, joves immigrants que han arribat al país desemparats. El nombre de menors no acompanyats que rep Catalunya fa mesos que s’ha disparat i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat -encarregada de la seva tutela- ha començat a buscar nous espais d’acollida per repartir els joves per tot el territori. En aquesta recerca, la DGAIA ha trobat dos punts al Berguedà que hi encaixen: l’Hotel l’Oreneta, de Cal Bassacs (Gironella), i l’alberg de Cal Pons (Puig-reig).

En total, l’alberg de Puig-reig acollirà 32 menors a finals de setembre i l’hotel de Gironella, n’acollirà 22 a principis d’octubre. Els joves no vindran sols: a Cal Pons hi haurà 20 professionals (educadors, traductors, psicòlegs, mediadors…) i a Cal Bassacs, 16. La majoria dels menors són nois del nord del Marroc i han arribat a Catalunya sense família. Alguns estan edat d’escolarització obligatòria (menys de 16 anys) i seran matriculats als instituts dels municipis.

Tot i que l’acollida de menors no acompanyats suma nous municipis, seguirà sent gestionada per la DGAIA i, per tant, és el govern català qui n’assumeix el finançament a través dels seus programes d’acollida. El paper dels municipis -en aquest cas, Puig-reig i Gironella- és el de facilitar l’acollida dels joves i dotar professionals i menors d’eines que permetin la ràpida integració en els municipis.

Els joves estaran als centres d’acollida del Berguedà fins que siguin majors d’edat i puguin viure de manera autònoma o entrin a formar part d’altres programes d’acollida, o bé fins que la DGAIA decideixi reubicar-los en un altre punt del territori. Sigui com sigui, tant l’alcalde de Gironella, David Font, com el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, han afirmat que és “una oportunitat” per als berguedans per promoure i afrontar en primera persona l’acollida de migrants.

El nombre de MENA a Catalunya s’ha quadruplicat en dos anys

El nombre de menors no acompanyats acollits a Catalunya creix sense parar en els últims anys. El 2016 se’n van registrar 684; el 2017, 1.489; i durant els 9 mesos que portem de 2018, 2.715. Aquest augment ha provocat un col·lapse en els centres d’acollida de Catalunya i ha empès la Generalitat a buscar solucions en altres espais de titularitat privada, com l’alberg de Cal Pons o l’hotel de Cal Bassacs.

Des del Berguedà, la regidora de Puig-reig i delegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps, ha recalcat que es tracta d’un “tema d’emergència social” i, com a tal, “cal afrontar-lo” i “posar-nos a disposició de la DGAIA per ajudar-los en tot el que calgui”.