Els locals buits del carrer Major explicaran la història de la Penya Boletaire per la Berga Bolet

Els locals buits del carrer Major de Berga explicaran la història de la Penya Boletaire durant tot l’octubre. Comerciants, entitats i Ajuntament han presentat aquest dimecres al matí els actes de la Berga Bolet 2018 i han recalcat que es tracta d’un programa ric que va “més enllà del concurs de tapes” que omple el carrer Major com mai. Els plats estrella de la festa seran aquest cap de setmana, amb el concurs i tota mena d’activitats concentrades al barri vell divendres i dissabte.

Una de les novetats més remarcables d’aquesta edició és als locals buits. S’hi exposarà una versió ampliada de l’exposició sobre la història de la Penya Boletaire que es va inaugurar fa dotze anys. Els plafons d’aquella exposició, dissenyats en el seu moment per Xavi Gassó i fruït d’una recopilació d’informació encapçalada per l’Arxiu Comarcal del Berguedà, seran exposats en els locals buits del carrer Major. A més, segons ha explicat l’arxiver de Berga, Xavier Pedrals, s’hi han afegit dos plafons més, ja que en els últims 10 anys la Penya ha seguit escrivint la seva història i, entre d’altres coses, ha tingut dos nous presidents: Jesús Perarnau i Ramon Minoves.

En el marc d’aquesta exposició, els visitants de la Berga Bolet podran participar en un concurs sobre la història que expliquen els plafons. Es repartiran uns fulletons per tot el barri vell per tal que els participants recorrin el barri a la recerca de respostes i entrin en el sorteig d’una càmera fotogràfica. L’exposició, a més, s’emmarca dins el projecte Art Major, que pretén contribuir a la dinamització i reivindicar la continuïtat comercial del carrer Major. El projecte, encapçalat per l’Ajuntament de Berga, consisteix en omplir els aparadors dels locals buits del carrer major de forma rotatòria.

Divendres d’activitats a la plaça del Forn

Els actes de la Berga Bolet començaran la nit de divendres a la plaça del Forn amb una mena de pròleg del concurs de tapes de l’endemà. S’hi farà un sopar a càrrec de la Penya Boletaire, complementat amb el servei de begudes d’El Kóm Intramuralla. Havent sopat, l’historiador Albert Cols conduirà el ja habitual concurs ‘Berga o barbàrie’ dedicat als bolets. Pere Gendrau, propietari d’El Kóm, ha recordat que es tracta d’un format que ja va funcionar l’any passat, la nit prèvia al referèndum de l’1 d’Octubre, i enguany s’ha decidit mantenir-ho.

1-bolet-berga-plafons-historia-penya-boletaire

Les imatges de Josep Deseuras, repartides per totes les botigues

Una altra singularitat d’aquesta edició és la commemoració de l’any Deseuras. La Berga Bolet s’hi ha volgut sumar i, per això, cada establiment del carrer Major comptarà amb una fotografia captada per l’il·lustre berguedà. L’arxiver de Berga ha celebrat que “entre els plafons i les imatges de Deseuras es dona visibilitat a una època que molts no recorden massa”.

També en clau cultural, dissabte 5 el Casal Cívic acollirà una xerrada del científic Martí Boada, molt conegut en el món dels bolets. A més, la Penya Boletaire aprofitarà la cita per fer un reconeixement a tres persones vitals en la història de l’entitat: dos expresidents, Lluís Gonfaus i Jesús Perarnau, i un dels fundadors de la Societat Catalana de Micologia, Agustí Ferrer.

El protagonisme de la Penya Boletaire no acabarà aquest proper cap de setmana. De fet, l’entitat serà l’encarregada de tancar els actes d’octubre relacionats amb el bolet amb el concurs boletaire de Puigventós i l’encesa de la falla al passeig de la Pau. Enguany la cloenda s’endarrereix 20 dies i se celebrarà el cap de setmana del 28 d’octubre.

14.000 euros municipals per no dependre de subvencions

L’Ajuntament de Berga se suma un any més als actes de la Berga Bolet i ho fa assumint-ne el finançament. En concret, el consistori hi aportarà un any més 14.000 euros. Segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, la xifra és important per evitar que la riquesa d’activitats vagi directament lligada a les subvencions que es reben: “D’aquesta manera no n’hem d’estar pendents i la festa es pot mantenir com en els darrers anys”.

2-bolet-berga-plafons-historia-penya-boletaire

X