Berga, Política

“Montse Venturós serà la primera alcaldessa catalana fora de l’ordenament jurídic de l’Estat”

“Montse Venturós serà la primera alcaldessa catalana fora de l’ordenament jurídic de l’Estat”

El “no-acatament” que planteja Venturós com a resposta a la condemna de sis mesos d’inhabilitació per no despenjar l’estelada del balcó “ha de ser la primera de moltes accions per part dels càrrecs electes investigats”. Amb aquesta idea, la diputada de la CUP al Parlament Natàlia Sànchez ha proposat aquest dijous a Berga la creació d’un moviment que ha de néixer al Parlament i a la Generalitat i que ha de treballar per “una cobertura legal que permeti assegurar l’autonomia dels municipis de Catalunya respecte l’Estat”.

En la mateixa línia, Lluc Salellas, regidor de la CUP a Girona, ha afirmat que la resposta de Venturós permet “obrir un nou front en la lluita contra el règim del 78“, com ho va ser, per exemple, l’exili a Europa d’alguns líders polítics perseguits.

El moviment de l’alcaldessa de Berga és inèdit a Catalunya i, per això, la CUP recalca que “cal explorar-lo” i “veure quines respostes dona l’Estat”. Natàlia Sànchez ha recordat que Venturós es convertirà en “la primera alcaldessa de Catalunya fora de l’ordenament jurídic de l’Estat” i ha demanat que aquesta estratègia es repeteixi en altres municipis per “agafar molta més força”.

De fet, la diputada de la CUP al Parlament ha assegurat a Berga que “l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha arribat a un topall, a un límit del que és la seva acció política”. Per això, Sànchez ha fet una crida a constituir “una nova assemblea de càrrecs electes que defensi els drets del país, protegeixi la legitimitat municipal i esdevingui un fòrum de debat per fer accions des del municipalisme”. L’objectiu, segons la diputada, ha de ser “que un municipi estigui emparat en una legislació que s’alluny del règim del 78 i que ofereixi eines per combatre els intents d’aturar el projecte republicà“.

Per la seva banda, Salellas ha parlat de “reformular la proposta municipalista” per donar empara als càrrecs electes perseguits als tribunals. “No es tracta d’escollir alcaldes i alcaldesses. Els pobles ja van escollir els seus i a Berga van triar la Montse Venturós”, ha reivindicat el regidor gironí.

La resposta de Venturós

L’alcaldessa de Berga dona per perduda la via judicial i renuncia definitivament a la desobediència als tribunals. Ara bé, planteja un escenari de “no-acatament” on seguirà exercint d’alcaldessa durant els sis mesos d’inhabilitació, però ho farà a l’ombra, treballant en projectes de l’Ajuntament però sense signar cap document jurídic i participant com a alcaldessa en els actes públics al carrer.

A banda, un nou regidor assumirà l’acta que Venturós deixa vacant i mantindrà ocupades les sis cadires del Ple de Berga que corresponen a la CUP, però no es nomenarà cap alcalde o alcaldessa, ja que la majoria del Ple entén que l’alcaldessa legítima segueix sent Venturós.

CUP Inhabilitació Lluc Salellas Montse Venturós Natàlia Sànchez

Estic amb tu

Comentaris