La inhabilitació de Venturós es farà efectiva en les properes hores i la CUP proposa que no es nomeni nou alcalde o alcaldessa

La inhabilitació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, es farà efectiva en les properes hores. La defensa de l’alcaldessa va retirar el recurs dimecres i el jutge emetrà una sentència ferma en les properes hores per tal que els sis mesos de condemna es comencin a complir. El recurs s’ha retirat ara, seguint els terminis que ja va avançar l’Aquí Berguedà, perquè Venturós conservi el dret a presentar-se a la reelecció, malgrat que encara no ha decidit si ho farà.

Quan la inhabilitació es faci efectiva, el ple de Berga haurà de convocar una sessió per escollir nou alcalde o alcaldessa, però la CUP proposa que no se’n nomeni cap i tant el PDeCAT-CDC com Esquerra (ERC) tampoc ho faran. Per tant, la ciutat podria entrar en un període de sis mesos on no tindria alcalde o alcaldessa jurídic. Les funcions jurídiques les faria el tinent d’alcalde, però Venturós seguirà treballant a l’ombra (això sí, sense signar cap document que bloquegi l’Ajuntament o comprometi qualsevol funcionari).

El que sí que hi haurà és la investidura d’un nou regidor, que assumeixi l’acta que deixa Venturós. La CUP encara no ha decidit qui serà aquesta persona, però sobre el paper el més ben situat és Hug Tuyet, número 9 de la llista del partit a les eleccions del 2015. Tuyet seria el tercer substitut de la CUP en aquest mandat després de les investidures d’Eloi Escútia i Ivan Sànchez. Amb la investidura d’un nou regidor cupaire, es mantindrà l’equilibri legítim entre CUP i PDeCAT (6 cadires per cap).

Venturós treballarà amb l’ajuda dels regidors

Venturós ha dit que ha portat la desobediència “fins al límit”, però ha reconegut que ara mateix “no és possible lluitar contra la legalitat” i protagonitzar “una desobediència judicial efectiva”, ja que “els ajuntaments es troben en el marc legal de l’Estat espanyol” i “el sistema judicial estatal ha deixat clara la seva funció política”.

Ara bé, Venturós ha deixat clar que no s’estarà de braços plegats: “No ens quedarem tranquils i farem un ‘Sí, senyor'”. Per això, plantegen un “no-acatament” que consisteix en una alcaldessa -legítima però no jurídica- que seguirà treballant a l’ombra de l’administració per no bloquejar els acords de l’Ajuntament ni tornar a encetar un nou cas als tribunals.

A efectes pràctics, Venturós seguirà fent feina de despatx, fora de de l’Ajuntament i sense signar cap document ni participar en actes municipals amb fermesa jurídica. Des de l’ombra, l’alcaldessa seguirà treballant projectes de l’Ajuntament fins que s’esgoti el mandat. Al carrer, però, no li caldrà amagar-se: les entitats han fet una crida a seguir-la tractant com a alcaldessa i participarà en els actes públics com a tal.

X