Quin bolet hi ha a l’aparador de cada comerç de l’Eix 3 Branques de Berga?

L’Eix 3 Branques de Berga Comercial (carrer del Roser, passeig de la Pau, carretera de Sant Fruitós i rodalies) organitzen aquest octubre una gimcana que convida els berguedans a buscar bolets als aparadors dels botiguers. Cada comerç associat tindrà butlletes per fer la gimcana, el públic haurà d’omplir-les amb el nom del bolet que hi hagi a l’aparador de cadascun dels 30 comerços adherits a la causa i podrà deixar la butlleta omplerta en qualsevol d’aquestes botigues fins el 27 d’octubre.

Els participants entraran en el sorteig de 10 vals per dinar al Restaurant La Plaça, de Montmajor, 10 entrades dobles pel Mercat del Bolet de Montmajor i 10 làmines de bolets per pintar. El sorteig es farà dilluns 29 d’octubre, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, a la plaça dels Països Catalans. Amb aquesta iniciativa, els botiguers de Berga Comercial volen seguir posant de relleu la cultura del bolet i homenatjar artistes berguedans dedicats al món del bolet.

Els bolets de la Josefina

 

La ceramista berguedana Josefina Vilajosana ha fet, expressament per a la gimcana, 30 espècies de bolets diferents que s’exposaran en cada establiment. Vilajosana fa més de 30 anys que fa bolets de ceràmica al seu taller de Gargallà. Fa bolets perquè és del Berguedà i, quan és època boletaire, les passejades pel bosc, la gastronomia i les tertúlies giren entorn d’aquest món.

La particularitat de la seva obra, és que tots els bolets que elabora són exemplars reals que ella mateixa ha collit al bosc, o bé que alguna persona li ha portat. Els reprodueix amb exactitud de forma manual. És per això, que mai trobarem 2 bolets iguals.

Per a la Josefina, el bolet és “un element fascinant i efímer”, i per això, els reprodueix ràpidament quan li arriben a les mans en ceràmica. “És un repte i una passió que em connecta amb el medi que m’envolta”, diu. Cada any els seus bolets volten per alguna exposició arreu de Catalunya. A banda, des del 2003, una part de la seva obra es pot visitar al Museu del Bolet de Montmajor, un equipament que permet gaudir no només de l’estètica de cadascuna de les peces representades, sinó també d’un rigor científic, amb més de 500 figures i 200 espècies complementades amb informació tècnica.

X