Salut, Berga

Quatre mesos sense TAC a l’hospital de Berga: cada setmana 60 persones han d’anar a fer-se la prova a Manresa

Quatre mesos sense TAC a l’hospital de Berga: cada setmana 60 persones han d’anar a fer-se la prova a Manresa
EMILIANO GARCIA

L’hospital de Berga fa quatre mesos que no pot fer tomografies computades (TACs). L’explorador radiològic de l’hospital Sant Bernabé es va espatllar el mes de juny passat i, des d’aleshores, els pacients s’han desplaçar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per fer-se la prova. La Fundació Althaia, gestora de l’hospital Sant Joan de Déu, ha obert en els darrers mesos una llista diària provisional per acollir les demandes que arriben des de Berga.

La cap d’infermeria de l’hospital de Berga, Joana Rodríguez, ha explicat a l’Aquí Berguedà que aquesta llista permet que cada dia 12 persones puguin fer-se el TAC a Manresa. D’aquestes 12, 10 són persones particulars que necessiten fer-se la prova, mentre que les dues places restants es reserven a pacients que estan hospitalitzats al Sant Bernabé. A banda, els TACs que s’han de fer de manera urgent van per una altra via: l’hospital de Berga rep el pacient, l’avalua, l’envia a Manresa, ho comunica al Sant Joan de Déu i el centre manresà li fa la prova amb celeritat en l’aparell que en aquells moments estigui disponible.

El TAC de Berga es va espatllar el juny passat i l’hospital Sant Bernabé va arribar a un acord amb Althaia en pocs dies. Des d’aleshores, la gerència del centre està treballant en els plecs per convocar el concurs públic que farà possible l’adquisició del nou aparell. Com que l’hospital encara forma part de l’Ajuntament, l’adquisició ha de ser pública i això ho endarrereix tot.

Aquest setembre la gerència i l’equip de govern de la ciutat van comunicar als membres del patronat que el nou TAC arribaria en quatre mesos, és a dir, a principis del 2019. En vista de l’escenari, l’opció que planteja l’hospital és de llogar-ne un fins que es pugui instal·lar el definitiu. L’arrendament, ha dit Joana Rodríguez, necessita uns quinze dies per fer-se efectiu des del moment en què s’aprova. Ara mateix el lloguer no està aprovat, però l’hospital confia que es faci en els propers dies.

Mentre aquests tràmits no es completin, Althaia seguirà oferint el servei als pacients berguedans. L’acord amb el Sant Joan de Déu no perilla, però és bo per Berga que no s’allargui gaire més, sobretot per a les persones hospitalitzades: “Per als pacients que estan ingressats és tot un trasbals haver de sortir de l’hospital i anar a Manresa a fer-se el TAC”. Des de l’estiu, hi ha dos casos diaris d’aquest “trasbals”, i així seguirà fins que es llogui l’aparell o se n’adquireixi definitivament un de nou.

Ajuntament de Berga Hospital de Berga Joana Rodríguez patronat de l'hospital TAC

Estic amb tu

Comentaris