Cultura

Sis dones superen el repte: una llengua nova per a una vida nova

Sis dones superen el repte: una llengua nova per a una vida nova

Sis noies que fa pocs anys que viuen al Berguedà han rebut els premis Climent Forner, que atorga Òmnium Cultural Berguedà. Els guardons han arribat aquest 2018 a la desena edició i reconeixen les persones que han après la llengua catalana i la utilitzen com a eina d’inclusió social.

Quatre entitats (Creu Roja Berguedà, Càritas Parroquial Berga, el Consorci per la Normalització Lingüística del Berguedà i l’Ajuntament de Puig-reig) van fer arribar a l’organització candidatures només de dones, fet que va remarcar el jurat, i va quedar demostrat amb un palmarès 100% femení.

Les guardonades, a la foto d’esquerra a dreta, són:

Fatou Badjie

Nascuda al Djimande, Senegal, el 1996, va arribar a  Berga a finals del 2016, on l’esperava la seva cosina. Estudia català i és membre d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. Ha participat a la campanya SomVeïns del Consell Comarcal, i ha portat la guita xica als tirabols de la Patum.

Andrea Oltean

Nascuda a Romania, viu a Puig-reig, on ha format la família. Abans d’arribar a Catalunya, ja parlava quatre idiomes, però va haver d’aprendre el català per poder estudiar un màster de direcció d’empreses. Aquest any, va ser una de les pregoneres de la Festa Major de Puig-reig.

Sanae Nasser

Nascuda a Nador, al Marroc, el 1991, està casada amb el Majid i té tres fills: un nen de 7 anys i unes bessones de 4. Viu a Berga des del 2010. Està cursant el nivell bàsic 3 de català i és a punt de treure’s el primer títol. Diu que els seus veïns l’han ajudada molt a aprendre la llengua.

Santa Cà

Nascuda a Guinea Bissau el 1985, va estudiar Biologia i Química i va treballar com a professora de secundària. Va arribar a Catalunya el 2015 amb el seu nadó. Es va instal·lar a Lleida, i ara fa un any va arribar a Berga. Ha estudiat català, i canta amb la grup coral V9 de Viladomiu Nou.

Mariama Manneh

Va néixer l’any 1986 a Gàmbia, on va es va formar i va començar a treballar com a infermera. Va arribar a Berga el 2016, i aquí està estudiant un cicle formatiu de cures auxiliars d’infermeria. Ha estudiat català i li agrada molt la cuina i l’atenció a les persones en situació de dependència.

Aramatou Cisse

Té 27 anys i va néixer a Costa d’Ivori. Va arribar a Berga fa un any i mig, i va estar acollida per la Creu Roja a l’alberg. Ha estudiat català i també un cicle formatiu d’auxiliar d’infermeria. Ara fa pràctiques a la residència Sant Bernabé. Corre amb els Mountain Runners del Berguedà i juga amb l’Handbol Berga.

Lliurament al Pavelló de Suècia

Els premis es van lliurar dissabte al vespre en un acte al Pavelló de Suècia amb la participació de Montse Venturós i de mossèn Climent Forner, i l’actuació del Nou Esbart Sant Jordi Dansaire de Gironella.També hi va intervenir el jove refugiat sirià Ahmed Alzayed, un dels guardonats el 2017, que va explicar la seva vivència durant la guerra de Síria i els motius que el van dur a fugir del país i a establir-se a Catalunya.

Premis Climent Forner 2018

Premis Climent Forner 2018

Premis Climent Forner 2018

Premis Climent Forner 2018

 

Fotografies: Toni Sales

Climent Forner Llengua catalana Òmnium Cultural

Comentaris