Residus, Berga

L’estrena del porta a porta a Berga: les primeres passes d’una ciutat que aprèn a reciclar

L’estrena del porta a porta a Berga: les primeres passes d’una ciutat que aprèn a reciclar

Si després de la tempesta ve la calma, després de l’incivisme venen els cubells. La primera nit de recollida de residus porta a porta a Berga ha contrastat amb les hores prèvies viscudes a la ciutat. Diumenge al matí, les escombraries eren per tot arreu. La gent ha llançat de tot. En canvi, a les 10 de la nit la ciutat era plena de bujols i bosses grogues, i l’incivisme d’alguns ha quedat clarament en segon pla.

L’Aquí Berguedà ha seguit els camions de recollida per tota la ciutat. Un d’ells ha tardat gairebé una hora i mitja en estrenar les etiquetes vermelles que es col·loquen a les bosses de residus mal reciclats. Els escombriaires han posat el gomet en una bossa industrial de la part alta de la ciutat. Estava plena de males herbes, que són matèria orgànica i, per tant, es podien recollir. “Ha reciclat bé, però la bossa no era l’adequada”, constata un dels escombriaires. Per això, han abocat la bossa dins el camió i l’han deixat on era amb l’adhesiu vermell. “Així no”, diu l’etiqueta.

porta-porta-berga-aixi-no

La bossa amb l’etiqueta vermella, a la part alta de Berga. DIVINA LÓPEZ

L’arrencada

Els minuts previs a l’inici de la recollida a la capital del Berguedà han estat una barreja d’il·lusió i nervis. A banda del personal que porta a terme la recollida, també hi havia els caps de la implantació de l’empresa SPORA, el conseller comarcal de Residus, Xavier Francàs, o el director de Containers del Berguedà, Josep Freixa.

El conseller Francàs ja té detectats els punts més incívics. La gent fa hores que en parla. “No són massa preocupants”, diu. En la majoria de zones el porta a porta començarà amb bon peu. Un d’aquests llocs és el capdavall del carrer Fra i Federic. Hi ha un gran matalàs envoltat de bosses sense reciclar. Francàs recorda que aquest punt també va ser conflictiu quan va canviar de lloc algunes illetes de contenidors, fa uns anys: “Ja no em sorprèn”.

Berga s’ha convertit en la ciutat més gran en apostar íntegrament pel porta a porta. Instants abans d’aconseguir aquesta fita, Laia Valenzuela, la cap de la implantació, s’emocionava quan li explicaven històries que ja estaven passant als grans blocs de pisos de Berga. En un d’ells, una veïna ha trucat un per un a tots els veïns perquè ha trobat plàstic dins del bujol comunitari de paper i cartró. “Hem d’anar cap a aquest camí, i ho estem a punt d’aconseguir”, assegurava, orgullosa, Valenzuela.

porta-porta-berga-1nit-1

El personal de recollida, instants abans de l’inici del porta a porta a Berga. MARC CANTURRI

Entre el personal, hi havia certs nervis. Més d’un ja havia fet recollides a l’Alt Berguedà, però n’hi ha que s’estrenaven avui, a Berga. L’empresa SPORA, encarregada del desplegament del model, ha fet una darrera formació al personal i, a partir d’aquí, els escombriaires i els camioners s’han repartit pels diferents vehicles.

S’han fet quatre rutes: una, amb un camió més petit, es dedica als carrers estrets del casc antic; una altra se’n va cap al barri de Santa Eulàlia, el passeig de la Indústria i rodalies; una tercera entra per la Valldan i se’n va cap a la Font del Ros i el sud de la ciutat; i la quarta es destina a la part alta del municipi, amb especial atenció al barri dels Pedregals. A més, avui és diumenge i es recull l’orgànica i els envasos, de manera que, per a cada ruta, hi ha dos camions recollint.

Els escombriaires, contra el rellotge

Ha estat un dia complicat per als escombriaires. Els camioners tenen la ruta marcada, però a la pràctica el recorregut s’ha d’acabar de polir (punts on és complicat girar, carrers de difícil accés…). Tot plegat fa que, en pocs minuts, quedi clar que la primera nit serà més lenta del normal. “Avui no complirem els temps. És molt difícil. Però això, amb els dies, s’anirà definint millor”, explica al passeig de la Pau un dels supervisors de la recollida.

Hi ha molta feina per fer i els escombriaires en són molt conscients. A Santa Eulàlia, el camió dels envasos va a un ritme vertiginós. El treballador que recull les bosses grogues no para de corre amunt i avall. Mentre ho fa, relata que tot just és la seva segona nit recollint residus. Abans cuidava cavalls i feia de paleta. Diu que encara s’hi ha d’acostumar, però el cert és que fins i tot el camioner queda bocabadat amb el seu ritme. Té clar que ell només ha d’agafar el groc: “L’orgànica passa després. Això [assenyala una bossa industrial que hi ha dins una paperera] ja no és cosa nostra”.

Precisament, les papereres són el punt negatiu de la nit. Pràcticament totes són plenes de bosses industrials plenes de residus sense reciclar. Al passeig de la Pau, l’amo d’un dels establiments de la zona surt al carrer, just després que passi el camió. Està visiblement molest. Se’n va cap a la paperera i es mira les bosses que sobresurten: “No tenim vergonya”. I afegeix que “haurien de deixar-ho tal com està perquè, si ho recullen, s’acostumaran a fer-ho malament”.

porta-porta-berga-1nit-5El camió de recollida dels envasos, al barri de Santa Eulàlia. MARC CANTURRI

Al carrer Major, un punt de desconcert

Al barri vell, hi ha carrers on no arriba el porta a porta. Alguns ja ho sabien des que van anar a buscar els kit de reciclatge, però d’altres se n’han assabentat aquest cap de setmana. L’Ajuntament ha posat notes informatives a les portes dels habitatges informant de la qüestió: demanen que els bujols i les bosses s’acostin al punt de pas més proper i indiquen quin és.

Això, a l’hora de la veritat, provoca un punt de desconcert. “Abans tenia clar que ho havia de deixar davant de casa, però ara què? Aquí mateix?“, diu una veïna. “Sí, suposo que ja ho veuran. Mentre no molesti ningú que passegi…”, li contesta una altra.

A la pràctica, la recollida és molt simple. Els escombriaires passen i s’enduen el que els pertoca (bosses grogues o buiden cubells) sense parar massa atenció d’on està col·locat. Com que les bosses grogues són força transparents, és fàcil detectar si algun veí no ha reciclat bé. Primer s’hi fixen, però s’adonen que no hi ha massa casos negatius. Qui ha baixat la bossa groga al carrer i l’ha posat al costat del bujol d’orgànica, acostuma a reciclar bé. Qui no separa ja no s’esforça en posar-ho dins d’una bossa o d’una altra per dissimular-ho.

En general, expliquen els treballadors, el primer dia de recollida a Berga ha estat “molt més cívic” del que ho va ser a l’Alt Berguedà, fa quinze dies. Ara, ho han de demostrar les dades. Els nou municipis on el porta a porta es va implantar a mitjans d’octubre, s’ha passat del 30% al 73% del reciclatge en aquestes primeres setmanes de sistema. Berga, la gran prova de foc del sistema, també sembla que va per bon camí.

porta-porta-berga-1nit-4

porta-porta-berga-1nit-3

porta-porta-berga-1nit-6

Berga Consell Comarcal del Berguedà Porta a porta reciclatge Residus Spora

Estic amb tu

Comentaris