Botiguers de Berga demanen que els recullin els residus més sovint

Malestar en una part dels botiguers de Berga. “Volem que ens escoltin i que ens diguin que passaran més sovint“. És la Margarida Marmi, de la Cansaladeria Marmi, a les voltes del Vall. Aquest dissabte a la tarda no li van passar a recollir l’orgànica i el paper i cartró tal com li havien promès, i això l’ha obligat a tenir els residus a la botiga des de dijous fins ahir, dimarts. “Ara és hivern i no és tan greu, però a l’estiu no m’ho vull ni imaginar”.

El porta a porta ha suposat un trasbals per a moltes botigues. Abans podien treure l’orgànica cada dia i no ho feien: la pròpia Margarida reconeix que només ho feia tres cops per setmana. Però ara és just el contrari i, quan més ho necessiten, divendres, a finals de la setmana laboral, no poden fer-ho. Per això, exigeixen més recollides i ho demanaran al conseller de Residus, Francesc Xavier Francàs, en una trobada amb tots els botiguers a seu de la delegació a Berga de la Cambra de Comerç, aquest dimecres al vespre. Una de les propostes és que passin a recollir la brossa o bé divendres o bé dilluns: “No ens queixem que passin diumenge, perquè és més que necessari per als bars i restaurants. Però a les botigues ens cal alguna cosa més”.

Els comerços de Berga tenen un calendari gairebé calcat al dels particulars. L’única diferència és que dissabte -dia de descans en el calendari domèstic- als comerciants els passen a recollir el paper, el cartró i l’orgànica. La incidència d’aquest cap de setmana amb la recollida d’orgànica confien que se solucioni amb rodatge, però hi ha un problema que els preocupa més i que volen exposar al conseller: les botigues que tanquen dissabte a la tarda no poden treure els envasos diumenge i només els recullen la fracció groga un cop a la setmana (dijous).

La Margarida és membre de la junta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (UBIC) i ha concretat la trobada amb el conseller Francàs després de rebre queixes per part de diferents associats. La reunió d’aquest dimecres al vespre és oberta a tots els socis, però s’entén que n’hi ha que no tenen queixes i que no hi aniran. “Cada botiga és un món. A les carnisseries ens cal més dies d’orgànica i a les estètiques -segurament- més dies de rebuig. Però segur que hi ha negocis que ja els va bé tot tal com està”, admet la Margarida. L’objectiu és clar: “Volem que ens escoltin a tots“.