Arriba el 13è aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. El 25 de novembre del 2005 la UNESCO va decidir reconèixer la festa berguedana com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. I aquest divendres, com cada any, la ciutat prepara un acte per rememorar-ho i celebrar-ho.
I com ve sent habitual en els darrers anys, l’aniversari comptarà amb dos homenatges a persones que han estat testimonis de la Patum i dels canvis històrics que ha patit la festa. En aquesta ocasió, els escollits són Isabel Cardona i Josep Freixa Nyaco. Cardona va participar en el primer salt de maces protagonitzat per dones en rigorós secret, l’any 1960; Freixa, en canvi, ha estat vestidor de ple durant mig segle (1961-2011) i també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous.
Les declaracions de Cardona i Freixa complementaran l’audiovisual ‘Vides de la Patum’, enregistrat per Produccions MC, que pretén deixar constància de les experiències dels homenatjats any rere any per transmetre el coneixement de la Patum a les properes generacions.
En l’audiovisual, els protagonistes d’enguany fan referència a la importància que ha tingut La Patum en les seves vides, expliquen algunes anècdotes personals i realitzen un repàs històric de l’evolució de la festa.
L’acte de celebració de l’aniversari de La Patum és divendres, 23 de novembre, a la Sala Casino de Berga (Ronda Queralt, 15), a les 8 del vespre (20h). Estarà conduït per Martí Villegas i finalitzarà amb l’actuació del Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga.