China Market

Salut, Berga

Ni compra ni lloguer: l’adquisició d’un nou TAC per a l’hospital de Berga, encallada

Ni compra ni lloguer: l’adquisició d’un nou TAC per a l’hospital de Berga, encallada
EMILIANO GARCIA (FLICKR)

L’hospital de Berga seguirà sense TAC uns mesos més. El govern de la ciutat ha explicat aquest dijous als patrons del centre que l’adquisició de l’aparell es complica per temes jurídics. Després de la reunió, l’alcalde accidental, Oriol Camps, va assegurar davant els mitjans de comunicació que “s’hi està treballant en totes les línies” però que “tant la compra com el lloguer són igual de complexos”.

Fonts del Patronat han explicat a l’Aquí Berguedà que un dels principals problemes és que el Servei Català de Salut (CatSalut) vol que s’esperi al canvi de gestió del centre per adquirir l’aparell. I, en aquest escenari, l’Ajuntament vol avançar els diners sempre i quan el CatSalut assumeixi la despesa quan agafi les regnes del centre. El CatSalut passarà a gestionar l’hospital a través d’una nova empresa pública quan la Generalitat aprovi pressupostos, però ho ha de fer sense deutes amb ningú. I el TAC ho seria.

El Patronat està estudiant totes les possibilitats i, de moment, sembla que l’opció del lloguer perd força, ja que s’haurien de seguir gairebé els mateixos passos que per comprar-lo i el procés seria igual de llarg. A més, l’opció de compra és molt més viable econòmicament, ja que amb les despeses de 12 mesos de lloguer pràcticament s’arribaria al preu d’un aparell definitiu per a l’hospital.

patronat-hospital

L’acord amb Manresa segueix augmentant la despesa per Berga

Un acord amb l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa permet que cada dia un màxim de 12 persones puguin fer-se TACs a la capital del Bages. D’aquestes 12, 10 són persones particulars que necessiten fer-se la prova, mentre que les dues places restants es reserven a pacients que estan hospitalitzats al Sant Bernabé.

Fonts del Patronat asseguren que, en total, l’hospital de Manresa fa una mitjana de 170 tacs al mes a traslladats de Berga. Cada servei té un cost d’entre 60 i 80 euros que l’hospital Sant Bernabé paga mensualment a Sant Joan de Déu. És a dir, entre 10.000 i 15.000 euros cada mes aproximadament. I ja fa gairebé mig any que el TAC de Berga es va espatllar.

L’aparell de 32 corones que vol adquirir l’hospital de Berga costa uns 230.000 euros. El problema no és econòmic, sinó jurídic. Però, mentre les traves jurídiques persisteixen, el cost econòmic per a l’hospital augmenta. I la solució segueix amagada.

Hospital de Berga patronat de l'hospital TAC

Estic amb tu

Comentaris