Berga ha estalviat uns 60.000 euros en enllumenat l’últim any i n’estalviarà uns 200.000 quan acabi de pagar el crèdit

Primeres dades reals sobre l’estalvi de Berga en enllumenat públic. Els nous leds de baix consum han comportat un estalvi d’uns 60.000 euros per a l’Ajuntament de Berga en el primer any sencer en què el consistori ha pagat les despeses del consum i la primera part del crèdit. L’alcalde accidental, Oriol Camps, i el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, han presentat els resultats aquest divendres al matí i han celebrat que la ciutat passi de pagar uns 340.000 euros cada any en enllumenat públic a uns 280.000, amb el retorn del crèdit inclòs. A més tant Camps com Ribera han celebrat els beneficis que els nous leds suposen a nivell mediambiental.

El regidor Ribera ha assegurat que, quan s’acabi de pagar el crèdit (és de 10 anys, per tant, a mitjans del 2028), l’Ajuntament passarà a estalviar uns 200.000 euros cada any: “Si abans pagàvem uns 340.000 euros cada any, a partir del 2028 podem estar parlant d’uns 140.000 euros”. El crèdit de l’enllumenat és l’únic dels que a dia d’avui té el consistori que s’haurà de pagar més enllà del 2022. “És l’excepció perquè són uns diners que es paguen sols, amb l’estalvi que generem cada any”, ha recalcat el regidor.

Un canvi que comença al polígon

Les dades que ha presentat el govern de Berga mostren que entre el 2011 i el 2014 hi havia una despesa més o menys estable en enllumenat públic que rondava els 340.000 i els 350.000 euros. Les variacions d’un any a l’altre eren mínimes i depenien de la climatologia: si s’agafava un any de pluges, boira o altres fenòmens que dificulten la visibilitat als carrers, l’enllumenat estava més temps encès.

Però l’octubre del 2015 hi va haver la primera baixada significativa en la despesa anual. El motiu: la instal·lació de leds en una part del polígon de la Valldan. Els primers leds de baix consum es van col·locar a finals d’any i, per tant, el següent any -2016- l’estalvi va ser encara major, ja que l’enllumenat nou va funcionar de gener a desembre.

A principis del 2017, el ple de l’Ajuntament de Berga va adjudicar les obres del canvi d’enllumenat a l’empresa Elecnor SA, que va finalitzar totalment els treballs l’agost d’aquell mateix any. El crèdit de 1.682.434 euros que va demanar el consistori per poder realitzar les obres tenia un any de carència, és a dir, que la ciutat no va començar a pagar el préstec fins al cap d’un any, aquest agost passat.

Això ha fet que el 2017 sigui, de llarg, l’any que la ciutat ha pagat menys de la història en enllumenat públic, ja que durant l’última meitat va gaudir dels fanals de baix consum però no els va haver de pagar. El 2017 mantindrà aquest privilegi fins d’aquí 10 anys. A partir del 2028, amb el crèdit pagat, el consum s’estabilitzarà en unes despeses inèdites que rondaran els 140.000 euros.