Les queixes dels veïns aturen definitivament la construcció de la depuradora de Vilada

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha renunciat de manera definitiva al projecte que havia de suposar la construcció de la depuradora de Vilada i que es va aprovar l’any 2010. L’organisme de la Generalitat de Catalunya ho ha comunicat a l’Ajuntament i aquest últim als ciutadans, a través de les xarxes socials. El motiu és l’oposició veïnal: els viladins van explicar fa uns mesos a representants de l’ACA que la ubicació del barri de la Ribera no els agradava i l’ACA, que inicialment descartava fer-se enrere, finalment ha cedit.

Des d’aleshores, les persones afectades per la hipotètica construcció han emprès accions judicials, la població s’ha mobilitzat i, el més important, l’Ajuntament s’ha sumat al bàndol del poble i ha exigit a l’ACA la suspensió de les obres. Segons expliquen en un comunicat, la marxa enrere ha estat i serà “clau per salvar el patrimoni paisatgístic del poble”.

En paral·lel a la renúncia definitiva de l’ACA, l’Ajuntament de Vilada ja ha iniciat converses amb el Consell Comarcal i la pròpia ACA per a la realització d’un ✏nou estudi d’alternatives que determini la ubicació i característiques d’una futura depuradora. De moment, el consistori pretén fer un procés de participació veïnal, real i efectiu per consensuar el nou lloc de l’estació depuradora.

Les possibles solucions

La guerra ACA-veïns ja es va produir a Borredà, i s’ha repetit  al poble del costat. Els veïns de Vilada, que van recollir més de 200 signatures defensant la seva posició, consideraven que la ubicació del barri de la Ribera s’havia de descartar per tres motius: l’impacte mediambiental que suposaria construir torres elèctriques de 18 metres d’alçada i una nova carretera d’accés; les males olors i el soroll que generaria una estació a tocar de finques del poble; i el fet que no recolliria el 100% de les aigües residuals del poble, ja que estaria ubicada en un espai que no depuraria segons quins punts.

Com a alternativa, proposen la zona de l’antiga fàbrica Alditex, actualment en desús. En aquest cas, com a arguments a favor, exposaven que no és necessari construir-hi torres elèctriques ni carreteres d’accés; està allunyada del poble i, per tant, les males olors i els sorolls no serien un problema; seria fàcil recollir el 100% de les aigües residuals de la vila; i és un sòl industrial en desús que es podria convertir en equipament públic.