Vilada exigeix a l’ACA que aturi les expropiacions i estudiï un canvi d’ubicació de la depuradora

Malestar entre els veïns i veïnes de Vilada. L’Agència Catalana de l’Aigua ultima els tràmits d’expropiació per poder construir la depuradora al barri de la Ribera, a pocs metres de les finques de Cal Marquès i Cal Boixader. Es tracta d’un projecte redactat l’any 2006 i aprovat l’any 2010 que des del primer moment ha generat controvèrsia al poble i que, a dia d’avui, l’oposició no només surt del poble sinó també dels regidors de l’Ajuntament.

La història que fa uns mesos es produïa a Borredà, ara es repeteix  al poble del costat. Els veïns, que han recollit més de 200 signatures defensant la seva posició, consideren que l’actual ubicació s’ha de descartar per tres motius: l’impacte mediambiental que suposa construir torres elèctriques de 18 metres d’alçada i una nova carretera d’accés; les males olors i el soroll que generarà una estació a tocar de finques del poble; i el fet que no recollirà el 100% de les aigües residuals del poble, ja que està ubicada en un espai que no depuraria segons quins punts.

Com a alternativa, proposen la zona de l’antiga fàbrica Alditex, actualment en desús. En aquest cas, com a arguments a favor, exposen que no és necessari construir-hi torres elèctriques ni carreteres d’accés; està allunyada del poble i, per tant, les males olors i els sorolls no serien un problema; seria fàcil recollir el 100% de les aigües residuals de la vila; i és un sòl industrial en desús que es podria convertir en equipament públic.

vilada-boixader-depuradora

El molí de Cal Boixader és una de les finques que quedaria a tocar de la depuradora. CEDIDA

Per si no n’hi hagués prou, aquesta setmana l’Ajuntament s’ha posat definitivament al costat del moviment veïnal. Els regidors i regidores presents al ple ordinari d’aquest mes van aprovar per unanimitat una moció que manifesta que l’ACA ha actuat “unilateralment” i “s’escuda en els arguments d’un procés administratiu, sense tenir en compte ni les característiques del poble ni l’opinió dels seus veïns”. Per tot plegat, els regidors demanen que se suspengui l’execució de les obres i que es faci un estudi d’alternatives “participatiu, real i creïble”. També es formarà una comissió de seguiment formada pels 7 regidors, la secretària municipal i tres representants veïnals.

El primer moviment de resposta al malestar serà aquest dimarts, 8 de maig, al Casal Pirinenc, a les 17h. S’hi preveu una xerrada sobre el projecte de la depuradora amb representants de l’empresa constructora i de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Una lluita de 12 anys

La història de la depuradora de Vilada comença l’any 2006, quan el consistori viladí rep el projecte constructiu de la depuradora i l’ACA el posa a exposició pública. Com que els veïns presentaven reticències des del primer moment, l’Ajuntament va decidir demanar a l’ACA un estudi d’alternatives d’ubicació, justificant que el barri de la Ribera és una zona “inundable, que afecta habitatges propers i té un gran impacte mediambiental”.

Un any després, l’ACA acorda suspendre la tramitació del projecte i realitzar un estudi d’alternatives, tal com demanava l’Ajuntament. Aquest estudi es publica el novembre del 2009 i planteja tres possibilitats: l’actual, al barri de la Ribera; la de l’antiga fàbrica Altidex; i un emplaçament proper al pantà de la Baells.

vilada-ribera-depuradora

Zona del barri de la Ribera. CEDIDA

Malgrat tot, l’estudi considera que la zona del barri de la Ribera és la millor i, per tant, que no convé redactar cap nou projecte. En consonància, reprèn la tramitació del projecte inicial. Per la seva banda, l’actual ajuntament considera que aquell estudi de l’ACA no va tenir en compte l’opinió majoritària de les persones que viuen a Vilada i lamenta que no es permetés la participació dels tècnics municipals en la seva redacció. A banda, el consistori creu que aquell estudi es va portar a terme “per salvar el tràmit i evitar la redacció d’un nou projecte”.

Sigui com sigui, el març del 2010 l’ACA aprova el projecte definitivament, però topa amb un element imprevist: el canvi de govern al Parlament de Catalunya. Amb el nou govern, arriben les retallades i la depuradora de Vilada, com tants altres projectes, queda administrativament aprovada però aparcada per manca de finançament.

El febrer de 2017 l’ACA recupera el projecte i publica novament l’anunci d’informació pública de les expropiacions. Segons l’ens gestor de les depuradores catalanes, no és possible dialogar sobre el projecte redactat 12 anys enrere i aprovat al març de 2010. Els veïns han portat el cas als jutjats pel projecte redactat i per les expropiacions del traçat de la línia elèctrica que ja s’han fet en base a un simple avantprojecte. Però ni això ha fet aturar l’ACA, que segueix disposada a tirar endavant amb la depuradora.

X