Veïns de Borredà barren el pas a les màquines que han de construir la depuradora

La setmana ha començat animada a Borredà. Les màquines de la constructora OMS-SACEDE tenien la intenció d’iniciar les obres de la depuradora d’aigües residuals del municipi aquest mateix matí. De moment, però, les obres no han començat perquè les màquines no han pogut arribar a la zona on han de començar a construir l’estació.

De bon matí, les màquines de la constructora s’han vist sorpreses per alguns veïns del poble, que els han barrat el pas per tots els accessos possibles.

borreda-depuradora-veins3D’entrada, s’han trobat un cotxe aparcat a l’entrada d’un GR (sender de Gran Recorregut, utilitzat habitualment per excursionistes), que teòricament era la via prevista per la constructora per tal d’arribar als terrenys en qüestió.

En veure l’obstacle, les màquines han retrocedit i han intentat entrar per un altre accés. En concret, pretenien agafar el GR des d’un tros més avall, entrant-hi pel lateral de l’edifici de la Fonda Baix Pirineu. Allà, s’han trobat un grup de veïns que els han advertit que es trobaven en una propietat privada. Les màquines han reculat i els veïns hi han aparcat un vehicle de grans dimensions per evitar que cap vehicle sobrepassés la zona. Des de llavors, una vintena de veïns s’han quedat a la zona per assegurar-se que cap maquina accedia al lloc.

borreda-depuradora-veins-1 Alguns veïns de Borredà controlant la zona / Marc Canturri

L’arribada d’un tècnic de l’ACA

Avançat el matí, un tècnic de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha arribat a la zona amb la voluntat de parlar amb els veïns i intentar solucionar el conflicte. No ha pogut. Els veïns s’han mostrat ferms en les seves idees i han denunciat davant seu una “manca de voluntat política”.

Els veïns han recalcat que no estan en contra de la construcció de la depuradora, però sí que s’oposen a la seva ubicació. “Només demanem que es construeixi un tros més avall, més allunyada del poble. Hi ha espai de sobre per construir-la”, ha afirmat una resident.

El tècnic de l’ACA ha fet fotografies dels fets i les farà arribar a l’Agència per tal que s’adoptin les mesures oportunes. Segons ha explicat in situ al mitjà que llegeixen, l’ACA s’ha trobat en situacions similars a l’hora de construir depuradores en municipis de Catalunya. En aquests casos, ha dit, s’acostuma a fer un segon intent d’entrar als terrenys amb la presència dels Mossos d’Esquadra.

La construcció de la depuradora a Borredà ha generat força controvèrsia al poble. Una part important dels residents han recollit firmes des del mes de setembre, quan es va conèixer quin seria el punt escollit per construir-la. La zona se situa a uns 80 metres d’alguns habitatges i consideren que la construcció de l’estació suposarà un greu perjudici per als habitants d’aquestes cases.

borreda-depuradora-veins4

 Els terrenys on s’ha de construir la depuradora de Borredà / Marc Canturri

FOTO. La màquina de grans dimensions que ha barrat el pas a la constructora de la depuradora de Borredà / Marc Canturri

X