Avià es converteix en el primer municipi de l’Estat que pot instal·lar plaques solars a totes les cases

La comissió de serveis territorials d’Urbanisme a la Catalunya central ha aprovat la modificació del Pla Urbanístic (POUM) d’Avià que ha de permetre instal·lar plaques solars a totes les teulades o façanes del poble. La mesura és pionera a tot l’Estat espanyol i va lligada a un seguit de bonificacions que pretenen incentivar la instal·lació de plaques i convertir Avià en el lloc amb més plaques solars d’Espanya. Amb el canvi del POUM,  les úniques cases que no podran instal·lar plaques són 12 masies disseminades catalogades d’interès especial.

En paral·lel a aquesta modificació del POUM, l’Ajuntament va aprovar l’octubre passat canvis en les ordenances per descomptar impostos als vilatans que posin plaques. En concret, l’Ajuntament reduirà un 50% l’IBI durant els propers 10 anys a cada habitatge que opti per la instal·lació. En total, cada casa es podrà beneficiar d’un màxim de 1.000 euros de descompte en el seu impost.

A banda, Avià ha eliminat els impostos d’obres a tots els avianesos i avianeses que vulguin instal·lar plaques, així com també per a les persones que facin les obres per aïllar tèrmicament els seus edificis.

El canvi d’Avià, un primer pas d’un projecte d’abast català

La modificació del POUM no té cap precedent ni a Catalunya ni a Espanya. Amb tot, la Generalitat la veu amb bons ulls i ja ha treballa perquè els plans urbanístics d’arreu del país segueixin els passos d’Avià. En els propers mesos, s’organitzaran unes jornades a Avià amb la presència del Director General d’Ordenació del Territori, Agustí Serra, i el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Maria Mut.

L’objectiu de la trobada és que tots els POUM de Catulunya siguin modificats com el d’Avià sense haver de repetir tots els tràmits burocràtics que endarrereixen la instal·lació de plaques.