Avià es posa el repte de ser el municipi amb més plaques solars de tot l’Estat

“Ho volem posar tan fàcil que ningú ens pugui dir que no”. Així de clar és el regidor de Medi Ambient d’Avià, Josep Subirana. L’Ajuntament ha aprovat aquesta setmana la modificació del Pla Urbanístic Municipal (POUM) perquè totes les cases del poble puguin instal·lar plaques solars a les teulades o a les façanes. Es tracta d’una mesura pionera a tot l’Estat espanyol: “La majoria de plans urbanístics posen traves perquè la gent instal·li plaques solars. Nosaltres, des d’Avià, ens estem anticipant al model que hem d’adoptar com a país”, ha dit el regidor.

El ple municipal ho ha aprovat per unanimitat aquest dilluns i, a més, té l’aval i el suport dels tècnics de la Generalitat de Catalunya. El darrer pas que queda per fer efectiu aquest nou POUM és que la Comissió de serveis territorials d’Urbanisme de la Catalunya central hi doni el vistiplau. Amb els informes favorables del Govern català, Subirana confia que la Comissió no hi posarà cap trava. Tot plegat, però, farà que el POUM no es faci efectiu fins, com a mínim, d’aquí quatre mesos.

Actualment, i fins que no entri en vigor el nou POUM, els únics residents que encara no poden instal·lar plaques solars al municipi són els que viuen en disseminats i els del casc antic. D’aquí quatre mesos, quan els serveis territorials validin els canvis, aquestes restriccions desapareixeran i només es posarà límits a una dotzena de cases catalogades d’interès especial.

Descompte del 50% de l’IBI per tenir plaques instal·lades

En paral·lel a la modificació del POUM, l’Ajuntament també va aprovar aquest dilluns canvis en les ordenances municipals. En concret, Avià reduirà l’IBI un 50% durant 10 anys i cada habitatge podrà optar a un màxim de 1.000 euros descomptats del seu impost entre totes les quotes. L’únic requisit per beneficiar-se d’aquesta bonificació és instal·lar plaques solars fotovoltaiques amb potència superior a 1,5 KWh.

Aquesta ajuda se suma als descomptes que poden demanar els avianesos des de fa mesos, sempre que instal·lin plaques solars als seus domicilis.

X