China Market

Berga, Política

Abel Garcia: “Surto molt content del pacte amb el PDeCAT al Consell Comarcal”

Abel Garcia: “Surto molt content del pacte amb el PDeCAT al Consell Comarcal”
El candidat del PSC a Berga, Abel Garcia, té com a objectiu principal: seduir el 40% de la població que es va abstenir fa 4 anys. MARC CANTURRI

41 anys, actual vicepresident segon del Consell Comarcal del Berguedà. Viu a cavall de la Pobla de Lillet i Mollet del Vallès. És cap d’Esports a l’Ajuntament de Mollet i ha ocupat càrrecs de responsabilitat a la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la Pobla, on ha estat regidor entre el 2004 i el 2011 i actualment. Es diu Abel Garcia i és l’alcaldable del PSC per a les properes eleccions municipals a Berga.

El PSC a Berga va tocar fons amb els resultats del 2015?

Jo crec que sí. No va ser un resultat gens bo. Però ara només ens queda sumar més que aleshores.

Què ha fet malament el partit per passar de guanyar unes eleccions el 2003 a estar a punt de quedar fora de l’Ajuntament el 2015?

Suposo que va ser la suma de molts factors. Abans els vots es dividien entre CiU i el PSC. La resta era molt residual. Quan van entrar nous actors, es va dividir el vot i això va anar en detriment del PSC.

I què canviarà, ara, per revertir aquesta tendència?

D’entrada, un equip molt potent. I jo, com a cap de llista, puc aportar frescor i objectivitat. Al no viure a Berga, em puc mirar les coses amb certa distància i això pot donar un valor afegit.

És casualitat que el PSC presenti per segon mandat consecutiu un cap de llista que no viu a Berga?

Això s’ha de demanar al partit. No m’agrada parlar de mi, però pel que diuen han anat a buscar algú a qui no li tremoli el pols a l’hora d’encarar un projecte. L’elecció del 2015 potser va ser un punt precipitada.

Aproves la tasca de Rosalia Monroy a l’Ajuntament?

La Rosalia ha fet el que ha pogut. Fa molt temps que va decidir distanciar-se del projecte del PSC, nosaltres vam acceptar i li vam permetre acabar el mandat.

Serà a la llista?

En principi, no.

Te l’imagines a Ciutadans?

Serà decisió seva.

I et sorprendria que decidís fer-ho?

La veritat és que sí. Respecto alguns plantejaments que pot fer Ciutadans, però la deriva que ha acabat tirant últimament fa que els socialistes estiguem molt lluny d’ells.

psc-llista-membres-berga

Joan Fígols, Joan Guillén, Abel Garcia i Marc Ortega, quatre noms que seran en posicions altes de la llista socialista. MARC CANTURRI

Parlant de canvis de partit, el cap de llista d’ERC torna a ser un exsocialista.

Sí, és curiós haver representat un partit que no ha tingut mai la independència en els seus estatuts i acabar representant una força independentista.

Com recordes aquell moment?

Em sap greu que el Ramon i l’Ermínia no fessin el pas a ERC abans de ser al PSC. Aleshores van fer mal al partit. Però ho respecto. Cadascú és lliure d’estar allà on més còmode se senti.

Els prendràs vots?

Ja ho veurem. Està clar que hi ha forquilles i que hi ha gent que no variarà el seu vot. Però també hi va haver gent que no va anar a votar. M’avalen moltes coses per convèncer aquest sector.

A què aspires?

A guanyar.

És realista?

N’estic convençut. No és fàcil, però si mobilitzem el 40% de l’abstenció a favor nostre, ho aconseguirem.

Probablement caldran pactes. Vostè ve de viure’n un al Consell, amb PDeCAT i Demòcrates. El repetiries?

En surto molt content. M’he sentit part del projecte i he tingut llibertat per decidir sobre temes importants tot i ser del grup minoritari del govern. A Berga, ja ho veurem.

Amb sis regidors es pot governar a Berga?

És complicat.

I amb set?

És més governable, però jo sóc persona de buscar majories i deixar les coses lligades des de bon principi. Sumaré amb els millors projectes o deixaré que sumin a mi aquells que més encaixin.

abel-garcia-psc-berga

Amb qui veus més afinitat?

Si traiem sigles i noms, amb tots ens podem entendre en alguns aspectes.

Què retreus a la CUP?

Vinc d’un ajuntament endeutat que ha tirat endavant projectes gràcies a ajuts a què Berga ni tan sols ha concorregut.

I la reducció del deute, l’aproves?

Han fet austericidi, més que contenció. No és la manera.

I quina és la manera?

Si un ajuntament para màquines, para màquines tot el que hi ha a la vora. Els diners s’han d’anar a buscar i s’han de moure. L’actual consistori no ha concorregut a grans convocatòries FEDER, i ho sé de primera mà perquè sóc al Consell Comarcal. Al Berguedà tenim grans municipis que ho són, no per densitat, sinó per valentia. Berga ara mateix no ho és. La caixa de diners no es pot tenir totalment tancada.

És viable una pista d’atletisme a Berga?

Sí, totalment. Potser inicialment no com a pista homologada, però sí que es pot habilitar un espai on poder córrer i, amb els anys, anar-lo adaptant. La pista d’atletisme que no tenim a Berga és un dèficit detectat en estudis i això pot donar peu a subvencions de la Generalitat.

Ha de ser una prioritat?

Ha ser important. Hi ha solucions a nivell econòmic de poder tirar endavant inversions així, però hem de ser valents. L’esport ha de ser una part important en la política de Berga. És el que porto fent en els últims anys des del Consell Comarcal: l’esport és important com a eina de dinamització econòmica.

I al pavelló, què hi cal?

D’entrada, ens hem d’arremangar pel tema de les goteres. Però cal anar més enllà. Berga no té equip de futbol sala des de fa uns anys i això no es pot allargar més. S’ha de recuperar sí o sí. I pel que fa a l’edifici en sí, s’ha de vetllar per dotar-lo de polivalència. No pot ser que els grans concerts només es puguin fer als pavellons de Cercs o Puig-reig. A Berga també se n’han de fer. La capital ha de tornar a la seva època gloriosa, quan van passar per aquí els grans grups del rock català. Una carpa no ha de ser la solució per a grans concerts.

Que t’imagines a Sant Francesc?

La biblioteca que necessita la ciutadania de Berga i que, a dia d’avui, no té. Sant Francesc ha de tornar a ser un centre cultural. És una oportunitat d’or per tornar a portar l’activitat, tant cultural com comercial, a la zona del carrer Major. Però també cal que hi facilitem l’accés.

Amb aparcaments?

Evidentment.

On?

Hi ha un seguit d’illes de cases que estan en molt mal estat, no a Sant Francesc sinó a l’altra banda del carrer Major. Dubto que mai es puguin rehabilitar com a tal i crec que hi ha possibilitats per fer-hi zones d’aparcament. Però són temes urbanístics i aquí hi hem de participar tots. Cal tenir en compte totes les òptiques i, sobretot, prioritzar les persones. Quants metres quadrats hi ha destinats als vehicles a Berga? I quants a les persones? Hem de personalitzar més la ciutat.

Com t’has mogut aquestes últimes setmanes?

He sumat gent. Estem formant un equip jove, però també comptem amb gent gran. El Joan Guillén, el Joan Fígols i el Marc Ortega són, juntament amb mi, el grup que preparen la campanya. Són gent molt important per a la candidatura, però darrere hi ha un equip molt potent.

Només hi ha homes en aquest grup. És complicat trobar dones que es dediquin a la política?

És un dels reptes que té la societat del segle XXI. És complicat trobar dones en molts àmbits. Vivim en una societat on se li suposen més càrregues de les que ha de tenir. Però també hi ha dones al meu equip i espero que se n’hi afegeixin més.

Tantes com per fer una llista totalment paritària?

Tan de bo.

I en aquests dos mesos que queden pel 26-M, què toca?

Interlocutar amb entitats, però també amb gent anònima. A vegades et pot participar molt més gent anònima que les entitats. Farem el que calgui per arribar a tot arreu. Quan la gent ens conegui, li agradarem.

Abel Garcia Eleccions eleccions 2019 Eleccions municipals PSC Berga

Estic amb tu

Comentaris