L’entrega dels Premis de Cultura del Berguedà 2019 serà al monestir de Santa Maria de Serrateix

Ja hi ha data i lloc per a la segona edició dels Premis de Cultura del Berguedà. Seran el proper dissabte 30 de març, al monestir de Santa Maria de Serrateix, a les 7 de la tarda. Aquest dimarts a la tarda la consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra, ha presentat el certamen davant els mitjans de comunicació. Els premis no presenten massa canvis respecte una primera edició que va ser tot un èxit, al monestir de Sant Llorenç, de Guardiola de Berguedà.

La novetat més remarcable, a banda de la ubicació, rau en el format de l’acte, que enguany serà presentat pels actors i actrius de Tràfec Teatre. Segons ha explicat la consellera Serra, serà una gala “lleugera i amena” que durarà al voltant d’una hora i que no serà estàtica, sinó que es mourà per tots els espais del monestir. Els membres de Tràfec Teatre faran diverses actuacions per tot l’edifici i aniran conduint el públic fins a l’escena, on es coneixeran els guanyadors. L’experiència, ha dit la consellera, té com a objectiu “descobrir tots els racons del monestir”.

Pel que fa a les categories que es reconeixeran, es mantenen les mateixes que fa un any: el premi d’honor, el premi a la difusió cultural i el premi a la creació artística. Aquesta vegada, però, s’ha canviat el mètode per presentar candidatures per tal de facilitar i agilitzar les inscripcions: es pot fer a través d’un formulari penjat a la xarxa fins el 22 de març. La consellera ha explicat que en els últims dies les inscripcions “s’han animat” i confia poder superar els 14 aspirants que l’any passat van tenir els premis.

presentacio-premis-cultura-bergueda-2018

La consellera Anna Maria Serra ha presentat els premis, acompanyada del tècnic de Cultura del Consell Comarcal, Francesc Bertran.

Santa Maria de Serrateix és una antiga abadia benedictina declarada Bé cultural d’interès nacional. La primera notícia que fa referència a un establiment monàstic en aquest lloc és del 941, en una donació a favor de la casa; això significa que la fundació s’hauria fet abans. Per documents posteriors es coneix també el nom del seu primer abat: Froilà. L’any 977 es va oficialitzar la fundació.  La Guerra Civil va comportar l’incendi del lloc i la pèrdua del mobiliari. Després de la guerra es va restaurar l’església per retornar-li el culte. La restauració de la resta d’edificacions es va impulsar a partir del 1977, amb la creació del Patronat d’Amics de Serrateix que cuida de la seva valoració.

Els Premis de Cultura són una iniciativa del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Viver i Serrateix i el Patronat d’Amics de Serrateix.

Fes clic aquí per accedir a les bases dels Premis de Cultura del Berguedà 2019

Fes clic aquí per accedir al formulari per presentar candidatures

X