Berga reprèn el projecte dels 60 horts urbans a la zona del pavelló amb una consulta ciutadana

L’Ajuntament de Berga preveu habilitar 60 horts urbans de titularitat municipal perquè entitats, escoles i particulars cultivin aliments per a l’autoconsum. Seran als camps que hi ha entre el pavelló poliesportiu nou i la pista de vòlei platja. Abans, però, vol que la ciutadania digui la seva sobre l’ús i el funcionament que se n’ha de fer. Per això, ha obert una consulta pública, prèvia a la redacció del reglament de règim d’us i funcionament de les parcel·les.

Com dir-hi la teva?

Les persones interessades en fer aportacions i suggeriments sobre els horts urbans hauran de ser majors de 16 anys. Per fer-ho, caldrà accedir a l’apartat ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ inclòs en l’espai dedicat a la participació ciutadana del web municipal. En aquesta secció, els usuaris i usuàries podran consultar i descarregar el document de síntesi de la iniciativa normativa, que inclou els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar mitjançant l’elaboració del reglament.

En aquest apartat també hi apareix l’enllaç al formulari d’instància genèrica que cal completar amb les aportacions corresponents. El termini per a la presentació de les instàncies de forma presencial o telemàtica estarà obert fins al 8 d’abril de 2019.

Un cop hagi finalitzat el període per a la realització de la consulta pública prèvia, la comissió d’estudi formada per tècnics i tècniques municipals i representants de les diferents formacions polítiques del consistori berguedà, es reunirà per valorar les aportacions recollides i incloure-les, si s’escau, en el text definitiu del reglament.

Què és el projecte d’horts urbans?

El futur espai d’horts preveu la creació de 60 parcel·les d’uns 50 metres quadrats cadascuna. El projecte preveu també espais d’emmagatzematge d’eines, espais de gestió de residus (compostadors), una zona de reunió i descans i un espai de jocs infantils. A més, les parcel·les estaran connectades a una xarxa de reg centralitzada.

Els horts urbans cultivaran productes i aliments per a l’autoconsum amb l’objectiu de promoure la sobirania alimentària. A més els horts pretenen ser “espais inclusius, de relació i cooperació, d’aprenentatge i terapèutics. Per això, el reglament preveu que una part de les parcel·les sigui per a entitats i escoles, tot i que també se’n destinarà una fracció a particulars.

El text inicial també recull que el temps estimat de la cessió de les parcel·les sigui de tres anys. Cada cultivador haurà de pagar una taxa d’ús d’espai. L’Ajuntament de Berga habilitarà la infraestructura necessària per desar les eines i realitzar el compostatge.

Per optar a l’adjudicació de les parcel·les caldrà ser major d’edat i formalitzar la sol·licitud en el període que es determini quan el text del reglament hagi estat aprovat i validat pel plenari municipal.

L’origen del projecte: una moció del 2011

El projecte dels horts urbans de Berga veu la llum al final del túnel després d’anys al calaix. Al 2011 el ple municipal va aprovar per unanimitat crear una xarxa d’horts urbans a la ciutat. L’acord es va prendre arran d’una moció presentada per la CUP –aleshores a l’oposició-, que va comptar amb el suport de tots els partits del consistori.

L’objectiu de la iniciativa ja era llavors disposar d’un catàleg dels horts existents i crear-ne de nous en terrenys municipals, adreçats a persones en risc d’exclusió, a l’atur i altres, per a utilitzar-los com a ajut econòmic, educació o teràpia.

horts-urbans-berga

X