La solidaritat fa possible els primers tatuatges oncològics al Berguedà

Nou servei per als afectats pel càncer de mama al Berguedà. A partir d’aquesta primavera, es començaran a fer tatuatges oncològics a Berga. Fins ara, els afectats havien de sortir de la comarca per realitzar-se els tatuatges. Ara, en canvi, gràcies als diners que les entitats solidàries Ginkgo i Sense Por han recaptat en diferents actes benèfics, la tatuadora Mireia Ortega començarà a fer-ne a l’estudi Roy’s Tattoo, a la cantonada entre el carrer del Roser i la Rasa del Canyet de Berga.

Mireia Ortega és especialista en aquest tipus de tatuatges. Treballa en clíniques i estudis a les grans ciutats de l’Estat. Anna Altimiras, de l’associació Sense Por, la va conèixer mesos enrere a través d’un familiar. A partir d’aquí, Sense Por va començar a organitzar diverses activitats per fer tatuatges oncològics gratuïts al Berguedà, és a dir, fer tatuatges en pits que han patit reconstruccions per culpa d’un càncer. A aquesta iniciativa s’hi va afegir posteriorment Ginkgo, que va destinar part dels diners aconseguits amb la venda de roses per Sant Jordi als tatuatges oncològics.

La tatuadora no cobra per fer aquests tatuatges. Ho ha deixat clar en roda de premsa: “Jo tinc la meva feina en clíniques”. Els diners recaptats en activitats benèfiques són per a material. Amb tot, Ortega ha destacat que “no tothom pot fer tatuatges oncològics” i aquesta és una batalla que tot just acaba de començar: “S’està intentant introduir en el món de la salut pública perquè volen destinar-hi ajuts, però és important recalcar que un metge qualsevol no pot fer un tatuatge oncològic. De la mateixa manera que jo no podria fer cap feina mèdica”. Ortega, a més, ha afegit que els tatuatges oncològics són la feina més complexa d’un tatuador perquè implica haver d’actuar en pell molt delicada, que ha patit molt abans de ser tatuada.

Però per poder començar a tatuar a Berga, li calia un estudi. I en aquest punt apareix en escena Roger Canal -més conegut com ‘Roy’-, que li ha cedit el seu estudi per començar a tatuar a la comarca. ‘Roy‘, que també és tatuador, ha assegurat que “no és un esforç” i que “tothom hi ha de posar el seu gra de sorra”. El tatuador berguedà, a més, ha reivindicat la gratuïtat del servei: “Les persones que venen per això ja han pagat prou”.

Des de Ginkgo, Aurora Rodríguez ha destacat la importància que el servei sigui una realitat a la comarca. “És una manera de seguir avançant en el tractament dels afectats, després de superar el càncer”, ha dit.

60340224_2215855251831739_7256556720736960512_o

X