Més de 300 persones assisteixen al debat de l’Aquí Berguedà, que posa especial èmfasi en el futur del barri vell

El barri vell, l’estació d’autobusos, el tancament de la segona línia de P-3 a Sant Joan o els permisos del Cine Catalunya. El debat de l’Aquí Berguedà, precisament al Cine Catalunya, va tractar àmpliament alguns dels temes que més neguitegen la ciutadania. Més de 300 persones van omplir la platea del cine per escoltar els arguments de 7 dels 8 candidats que el proper diumenge, 26 de maig, s’enfrontaran a les urnes. No hi era Juan José Olaya, de Ciutadans, que la setmana passada va declinar la invitació.

El debat pretenia trencar esquemes. D’entrada, amb la disposició dels candidats sobre l’escenari: l’alcaldessa, Montse Venturós  (CUP), era a l’espai central; i a partir d’aquí, la resta de candidats van situar-se en la resta de cadires, seguint el format d’un podi, en funció de la representació que tenen a l’Ajuntament (Joan Antoni López Noguera, del PP; Abel Garcia, del PSC; Jordi Sabata, de Junts per Berga; Montse Venturós, de la CUP; Ramon Camps, d’ERC; Joan Torres, de Berga En Comú; i Daniel Fàbregas, de Decidim Berga).

debat-amb-pizzes-5

L’organització va vetllar perquè tots els candidats tinguessin el mateix temps per convèncer el públic. Per això, des d’un primer moment, hi havia set marcadors projectats a la pantalla gegant que els alcaldables tenien darrere. Tots ells van acabar parlant entre 10 minuts i mig i 11.

El debat va començar amb uns primers blocs de balanç del mandat que es tanca ara i d’aspiracions per al futur. L’oposició va retreure poc diàleg a la CUP i haver destinat tots els esforços en la reducció del deute, menystenint la resta d’aspectes de la ciutat. Sobre aquests darrers retrets, Venturós va respondre amb un llistat d’accions que ha impulsat la CUP durant els darrers quatre anys, més enllà de la reducció del deute.

debat-amb-pizzes

Preguntes sorprenents

Després, els candidats van encetar un segon bloc del debat, fent-se preguntes entre ells. Cada candidat podia formular una pregunta a qualsevol rival. Sobre el paper la majoria havien d’anar cap a l’alcaldessa, però a la pràctica va saltar la sorpresa: Joan Torres i Joan Antoni López Noguera es van llançar preguntes entre ells: López Noguera va preguntar a Torres per l’hospital i Torres va preguntar al popular pel seu rebuig cap al porta a porta.

Daniel Fàbregas (DB) i Abel Garcia (PSC) van dirigir-se a Venturós: Fàbregas va preguntar-li si pactarà per governar i Abel Garcia sobre la capitalitat de comarca que ha trobat a faltar. Camps (ERC) va preguntar a Jordi Sabata (JxB) si reitera que deixarà governar a la llista més votada, fins i tot si aquesta fos Ciutadans. Sabata va retreure-li que li formulava una pregunta “de ciència ficció” i va reiterar el que ja va dir en el primer debat electoral, ja que confia que a Berga guanyarà una llista independentista.

debat-amb-pizzes-1

En el seu torn, Sabata va contraatacar i va demanar a Camps a quines persones de la llista republicana recaurien les regidories de Cultura, Economia i Drets Socials. Camps va respondre que “caldran pactes” i confeccionarà la llista d’una o altra manera en funció de qui tingui a l’altra banda del diàleg. Camps fins i tot va posar exemples de la llista de Junts per Berga, en el que alguns van entendre com una picada d’ull a Sabata.

Finalment, Venturós va preguntar al que, segons la Porra de l’Aquí Berguedà, serà el gran rival en la lluita per l’alcaldia: Jordi Sabata. Li va demanar per les seves polítiques en sostenibilitat i l’encaix que tenen amb accions impulsades per CiU, com ara fer urbanitzacions a les afores, impulsar espais comercials a les afores, etc. Sabata va argumentar que creuen en una ciutat que acabi superant els 20.000 habitants perquè això suposarà més ingressos d’administracions supramunicipals: “Si no, no podrem pagar els nostres serveis”.

La ciutadania pren protagonisme

Fins a sis ciutadans van llançar preguntes pals candidats. Misa Oliva, membre dels Castellers de Berga i la Crica, va demanar sobre el futur del Cine Catalunya i els permisos que es necessiten perquè les entitats es puguin autofinançar sense traves amb activitats extraordinàries. Najlae El Moussaoui va preguntar per les dificultats per accedir al lloguer d’habitatges i per accions que es puguin impulsar des de l’Ajuntament.

Xavi Pujols, ciutadà que va en cadira de rodes, va explicar la seva història: no pot entrar a comprar un bitllet d’autobús perquè l’esglaó de l’administració és molt gran, a fora es mulla perquè no hi ha coberta i fa anys que espera la nova estació. Va ser un dels moments més entranyables del debat, i els candidats van coincidir que l’estació era una prioritat per a aquest mandat.

WhatsApp Image 2019-05-19 at 19.21.44 (1)

FOTO. Xavi Torrabadella

Marta Subirana i Laia Mas, com a representants del moviment que està naixent a l’Escola de Sant Joan, van demanar accions de pressió des de l’Ajuntament de Berga i, sobretot, quines accions impulsaran per preservar l’escola pública. Va quedar clar que és un dels temes candents del moment, ja que el debat es va allargar molt més que la resta. A banda, Abel Garcia va reconèixer que aquesta setmana l’alcaldessa, Montse Venturós, ha creat un grup de WhatsApp entre candidats per coordinar-se i fer pressió conjunta a les administracions competents per evitar que no es tanqui la línia de P-3 a Sant Joan.

Angelina Vilella va parlar del carrer Major. Va exposar que hi ha 80 botigues obertes i que fa uns anys n’hi havia més d’un centenar, però malgrat tot segueix sent “l’eix comercial més potent de la ciutat”. En aquesta línia, va demanar als polítics què pensaven fer al respecte. Sobre aquest aspecte, diversos candidats van exposar les possibilitats que dona el Mercat Municipal i el possible pàrquing que apareix en alguns programes. Amb tot, Venturós i Sabata van marcar prudència: “Primer cal parlar amb els paradistes que hi ha i buscar un encaix”.

Finalment, Bernat Cortina va demanar molt clarament “accions concretes” per atraure nous veïns al barri vell. En aquest sentit, diversos candidats van coincidir amb la necessitat d’actuar en edificis en mal estat i incidir en la mesura del possible en la seva rehabilitació.

Per acabar, cada candidat va gaudir del ‘minut de glòria’ per convèncer la ciutadania. Després, tots ells van repartir les pizzes que Vidalba pizza a la plaça va aportar a l’esdeveniment i van poder intercanviar amb els assistents impressions post-debat. L’acte es va poder celebrar gràcies a la col·laboració dels Castellers de Berga.

Fes clic aquí per veure totes les imatges del debat

debat-amb-pizzes-4

debat-amb-pizzes-3

abel-pizzes-debat

X