First Stop

Gisclareny, Política

El poble més petit de Catalunya conserva l’alcalde, però canvia de color

El poble més petit de Catalunya conserva l’alcalde, però canvia de color
Joan Tor, l'alcalde de Gisclareny. MARC CANTURRI

Canvi de color històric a Gisclareny. El poble més petit de Catalunya renova Joan Tor, l’alcalde que reté la vara des del 1991, però canvia de partit. Tor es presenta per primera vegada per Esquerra (ERC), després de presentar-se per Convergència i Unió (CiU) tota la vida.

“Alguna vegada m’havia presentat com a independent, però sempre sota les sigles de CiU”, explica. Va militar a Unió Democràtica de Catalunya (UDC) fins el 2015. Aquell setembre, quan Unió va decidir desmarcar-se de la independència de Catalunya, Tor també es va desmarcar del partit: “Vaig tenir clar que no era el meu partit”. Aquest mandat ha seguit sota les sigles de CiU, però tenia clar que per a aquestes eleccions canviaria de color.

Ha decidit presentar-se per Esquerra perquè és el partit que ara mateix se sent “més proper”. Explica que va comentar als republicans les seves intencions i “no hi va haver cap problema”. No és estrany. Fitxar a Joan Tor és una aposta segura: no hi ha cap altre candidat a l’alcaldia de Gisclareny i, per tant, per a ERC, suposa pispar-li una alcaldia a l’antiga Convergència sense haver de passar per les urnes.

Esquerra, a l’alça, també al Berguedà

El canvi de color a Gisclareny no és l’únic a la comarca. L’alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, també ha optat per passar de l’antiga CiU a ERC per a aquests comicis. Campmajó no ho tindrà tan fàcil com Tor: la número 5 de la seva llista fa quatre anys, Maria del Carme Sànchez Rodríguez, encapçala la llista de Junts per Catalunya; a més, Manuel Alfaro es presenta pel PSC.

A Capolat, l’alcaldessa, Mireia Besora, deixa l’agrupació d’electors per presentar-se per ERC. Enric Campillo, cap de l’oposició, és el seu número 2, i Pere Claret completa la llista. Els independents es presenten amb el regidor Josep Maria Mosoll al capdavant. Neus Martínez i Samuel Montalbán completen la candidatura.

I a la Quar, Marta Pujantell serà la propera alcaldessa. Es presenta per ERC i no té rivals. El fins ara alcalde, Antoni Franch (CiU), deixa el càrrec sense relleu dins el partit. Per tant, canvi de color també assegurat.

Ajuntament de Gisclareny Eleccions Eleccions municipals Joan Tor

Comentaris