Preacord entre ERC i PSC per governar a Bagà

El proper govern de Bagà serà, si no hi ha sorpreses d’última hora, entre Junts per Bagà (ERC) i Compromís per Bagà (PSC). Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, els cinc regidors republicans pactaran amb els quatre socialistes per formar una àmplia majoria de 9 d’11. Les dues cadires de Bagà Endavant (BE) seran d’oposició.

ERC va oferir un govern unitari, d’11 regidors i sense oposició, però tant el PSC com BE van refusar pactar entre ells: és a dir, els socialistes no volien aliar-se amb l’agrupació d’electors, i viceversa. Partint d’aquesta línia vermella, ERC va optar per obrir negociacions per governar amb el PSC i, a la vegada, descartar BE. “Hem intentat arribar a un acord amb el grup més votat, després de nosaltres, per obeir el que van dir les urnes”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el cap de llista d’ERC, Joan Oña, que serà amb tota probabilitat el nou alcalde del poble.

Els republicans van enviar una primera proposta al PSC la setmana passada, i els socialistes hi van introduir les seves esmenes. Segons Oña, les negociacions “van per bon camí” i, a hores d’ara, “s’estan perfilant els darrers serrells”. L’acord encara no és total i, tant ERC com el PSC, mantenen la prudència. Els socialistes resten a l’espera d’una resposta d’ERC pel que fa a les esmenes presentades: estan d’acord que Oña ha de ser l’alcalde però no estan d’acord amb el repartiment de determinades regidories.

Per la seva banda, el candidat de Bagà Endavant, Pep Llamas, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que entén el pacte com “una traïció a la voluntat popular”: “La gent va votar pel canvi i ERC pactarà amb qui ha governat fins ara”. Amb tot, Llamas ha reconegut que ja s’ho esperava i, fins i tot, ha insinuat que el pacte entre republicans i socialistes s’havia treballat des de mesos enrere: “Això és un poble i aquestes coses se saben”. Tant ERC com PSC han negat que existís qualsevol pacte preelectoral.

Malgrat quedar en clara minoria, Llamas ha assegurat que farà una oposició “rigorosa i responsable”. També ha justificat la seva negativa a formar govern d’11 regidors: “No podíem pactar amb un govern continuista, amb els que pengen dels defensors del 155 i amb els que han tombat mocions sortides des del moviment popular”.

L’acord de govern entre ERC i PSC es farà públic en els propers dies. Aquest dissabte, 15 de juny, es constituirà el nou ajuntament i, per tant, ha d’estar tot enllestit.

X