ERC, la força més votada a Bagà, vol formar govern amb les altres dues

Junts per Bagà (ERC) estendrà la mà als altres dos grups, Compromís per Bagà (PSC) i Bagà Endavant, per formar un govern conjunt i, per tant, sense oposició. Aquesta és la voluntat del seu cap de llista, Joan Oña, que ha explicat a l’Aquí Berguedà que oferirà als altres dos grups formar govern “amb la condició que vulguin”. Els republicans consideren que “un govern efectiu d’11 regidors és el millor per fer funcionar l’Ajuntament”. Això sí, en aquest govern conjunt, la vara seria per a Oña.

Les eleccions de diumenge passat van deixar un consistori molt fragmentat, però aquest moviment de la força més votada podria girar la truita completament. ERC va guanyar les eleccions, recollint gairebé el 39% dels vots i sumant 5 dels 11 regidors de l’Ajuntament. En canvi, l’actual govern de Compromís per Bagà (PSC) va perdre la majoria absoluta que tenia i va quedar com a segona força, amb 4 regidors i el 37% dels suports. L’agrupació d’electors Bagà Endavant va seduir el 21,5% dels votants i es quedar amb dues de les 11 cadires del ple. Així doncs, no hi ha majories i qualsevol aliança permetria formar govern.

De moment, però, no hi ha moviments entre formacions. Compromís per Bagà (PSC) està pendent de reunir-se per valorar el resultat de les eleccions i s’ha agafat uns dies de reflexió per assimilar el que consideren “una patacada”. Amb tot, el número 2 de la llista, Lluís Casas, ha recalcat que la relació amb el cap d’ERC, Joan Oña, és “molt bona” i ha reconegut que la idea de formar govern conjunt ja ha sortit en alguna conversa. Els socialistes, però, veuen més difícil un acord amb Bagà Endavant, ja que està encapçalat per Pep Llamas, fins ara cap de l’oposició i veu molt crítica amb la seva tasca de govern.

Per la seva banda, l’agrupació d’electors no tanca cap porta. Pep Llamas ha ressaltat a l’Aquí Berguedà que “no depenem de les voluntats de cap direcció nacional i això ens permet ser lliures de poder pactar amb qui més s’ajusti al nostre programa”. Sobre la possibilitat de formar un govern d’11 regidors, Llamas ha dit que “l’important no són les persones, sinó els projectes” i ha reiterat que donarà suport “a qui garanteixi poder tirar endavant els eixos principals del programa de Bagà Endavant”.

El cap de llista també ha marcat distància respecte el grup municipal que ha liderat els últims quatre anys: “No hem perdut cap regidor perquè els que ens vam presentar aleshores avui no existim. Hem començat de 0 i així mateix ho ha reconegut la Junta Electoral, que no ens ha donat més que els drets d’una formació nova durant tota la campanya electoral”. Llamas també ha destacat que “s’ha viscut una campanya brutíssima, del més brut que s’ha vist mai a Bagà”, amb “atacs personals” contra persones de la seva candidatura, i això -diu- també influenciarà a l’hora d’escollir companys de govern.

La constitució dels nous ajuntaments és el 15 de juny. Fins aquell dia les forces polítiques tenen marge per reunir-se i dialogar per buscar pactes de govern.

X