Els germans Guijarro, Patumaires d’Honor: “La Patum és una família”

El seu tiet, Josep Casellas, cuidador de la Patum infantil, els va separar perquè no es barallessin: el Josep, als nous, i l’Òscar, als vells. Era l’any 1993, tenien 11 anys i els dos germans bessons debutaven a la Patum infantil. Així van començar, fa un quart de segle, i així han viscut sempre la Patum. Hi han fet de tot (turcs, cavallets, àngels, plens, gegants…), però casa seva són els nans: el Josep, els nous, i l’Òscar, els vells. Van fer 37 anys el 14 març; Josep Guijarro és auxiliar d’infermeria a la residència de Gironella, i Òscar Guijarro estudia Magisteri, especialitzat en Educació Física, a la Universitat de Barcelona. Just després de Patum comença a treballar com a educador al centre terapèutic Valldaura d’Olvan.

L’Òscar saltar per primer cop a la Patum dels grans amb només 13 anys. Encara recorda l’alineació d’aquella nit (Mònica Vila, Neus Ribera i Vero López) i la música (“va sonar Les nenes maques”). I el Josep hi va entrar un any més tard, el 1994, de la mà del Lluís Farràs.

Pel seu pare i per Josep M. Isanta

Aquest migdia han rebut el Títol de Patumaire d’Honor: 25 anys de servei i dedicació a la festa. S’han recordat del seu pare, que va morir fa un any, i de Josep M. Isanta, amic inseparable des de l’escola, que avui com ells li hauria tocat recollir el títol. I s’han recordat també de tots els mals moments, els disgustos i les llàgrimes que els ha fet vessar la Patum: “Per enveges, per rivalitats, a la Patum es perden amics”, diu l’Òscar, i assegura que “això és el pitjor de la festa”.

DSC00952

L’altra cara són les amistats guanyades amb els anys, fins al punt que el Josep diu que “la Patum és una família”. I els valors que treballen a les dues colles: “la cooperació, l’esforç, la dedicació, la cohesió de grup”, explica l’Òscar. Ell és cap de colla dels nans vells des del 2017 i diu que el cap de colla dels nous, David Cussà, li va donar un consell que ha intentat aplicar sempre: “No perdis mai els nervis i pensa sempre en les persones”. Les dues colles de nans treballen molt conjuntament, i s’ha format una entesa màgica, s’ajuden els uns als altres a fer cadena per entrar a la plaça, comparteixen vestidor als baixos de l’Ajuntament, i tenen una política de portes obertes difícil de veure en altres comparses: aquest any, dels 40 salts, 19 els faran persones que no han saltat mai a la plaça.

Aquest Corpus, els bessons Guijarro han convidat la seva germana gran, l’Eli, a fer per primer cop junts un ball de nans, els nous, dijous de Corpus. És el record que s’enduran d’aquesta Patum del 2019, a més de la placa de Patumaires d’Honor. “La posarem al menjador, que es vegi bé”.

 

X