Puig-reig fa visitable la Torre de Merola i recupera un mirador desaparegut durant sis segles

L’Ajuntament de Puig-reig ha finalitzat aquest estiu la rehabilitació de la Torre de Merola. El projecte remunta de dues legislatures enrere, encara amb Antoni Clement com a batlle. Durant el mandat passat, ja amb ERC al govern, l’Ajuntament va buscar la manera d’intervenir en la torre per conservar-ne la integritat. En aquesta recerca, ha trobat un soci important, la Diputació de Barcelona, que ha finançat bona part del cost de les obres, que s’enfilen a gairebé 200.000 euros.

En concret, s’ha refet l’única paret de la torre que quedava dempeus i s’ha construït una estructura que permet pujar fins al capdamunt de l’edifici i en reprodueix la forma original. L’estructura, de fusta, consisteix en unes escales que porten a un mirador que feia 600 anys que havia desaparegut. Un cop dalt, els visitants poden veure de prop uns merlets gòtics del segle XIII que es consideren únics a Catalunya.

torre-merola-1

Merlets gòtics de la torre. MARC CANTURRI

Una muralla al descobert

A banda, s’han realitzat excavacions a la zona. Aquests treballs han servit per descobrir una muralla als peus de la torre. El regidor de cultura de l’Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, ha explicat en roda de premsa que aquesta troballa “és només el principi d’un projecte que ha de tenir continuïtat”.

D’entrada, l’Ajuntament preveu millorar la senyalització per facilitat l’accés de la zona on hi ha la Torre de Merola, al sud del terme municipal. A més, el consistori preveu que sigui l’Associació dels Templers qui gestioni les visites al monument. L’accés a les escales que porten al capdamunt de la torre està tancant amb clau però pujar és gratuït. “Tanquem l’accés perquè podria ser perillós en determinades situacions i preferim controlar-ho”, ha matisat l’alcalde, Josep Maria Altarriba.

torre-merola-2

Vistes des del capdamunt de la torre. MARC CANTURRI

X