Les agrupacions d’electors del Berguedà trenquen amb Pep Llamas

Les agrupacions d’electors del Berguedà han retirat, per unanimitat, la confiança en Pep Llamas. La decisió es va prendre aquest dimarts en una reunió on Llamas estava convidat però no hi va assistir. L’Aquí Berguedà va destapar aquest dilluns que Llamas  estava meditant quedar-se l’acta de conseller comarcal, malgrat que els independents de la comarca es decantessin per l’alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola. Aquestes declaracions han encès les alarmes en el si de les agrupacions, fins al punt que totes -fins i tot les que van votar-lo com a conseller- li han retirat la confiança.

Les agrupacions esperaven que Llamas els transmetés la seva decisió final en la reunió d’aquest dimarts. Però l’absència del regidor de Bagà a la trobada va empènyer els independents a desmarcar-se de qualsevol moviment que Llamas faci d’ara en endavant. De moment, Llamas no ha anunciat si finalment es queda l’acta o la cedeix a Sílvia Triola. El que sí que sembla clar és que el de Bagà es desvincularà de l’agrupació comarcal.

L’origen del conflicte intern que ara esclata va ser en l’elecció de les dues persones conselleres. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, va aconseguir el suport unànime de totes les agrupacions (29 vots). Però la lluita per la segona cadira va ser molt renyida: Sílvia Triola, que va entrar a la cursa a última hora per ocupar la vacant del guardiolenc Ferran Sayes, va aconseguir 15 vots; i Pep Llamas es va quedar amb 14.

Aquest suport de gairebé la meitat de les agrupacions, i el fet d’haver liderat el projecte de la conselleria des d’un primer moment, van empènyer Llamas a platejar-se mantenir l’acta de conseller. El regidor de Bagà havia acceptat l’acta de manera provisional per complir els terminis de la Junta Electoral, però amb el compromís de retirar-se si a la votació final no tenia prou suports de la resta d’agrupacions d’electors.

Ara, però, els 14 vots que Llamas va aconseguir en la votació per ser conseller sembla que s’esvaeixen. Les agrupacions d’electors reconeixen que, si el de Bagà vol conservar l’acta, no poden fer res per recuperar-la. Ara bé, el que sí que poden fer és retirar-li qualsevol tipus de suport.

Si no hi ha canvis d’última hora, divendres es renovarà el govern del Consell Comarcal amb un pacte entre Junts per Catalunya, el PSC i les agrupacions d’electors, amb la incertesa de saber si els independents tindran dues cadires o si finalment una d’elles se la quedarà Pep Llamas. Junts per Catalunya veu les diferències entre els independents i Pep Llamas com “un problema intern seu” i confia que no facin trontollar la majoria consensuada en les darreres setmanes de 10 consellers de 19.

X