L’Ajuntament de Berga i ‘La Caixa’ impulsen la rehabilitació de la planta baixa del convent de Sant Francesc de Berga, en desús des del 2014

El projecte es basa en convertir l’espai en un centre destinat a la cultura. Tant la rehabilitació com la transformació de l’ús del convent son iniciativa dels Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7. L’espai ha estat cedit per la Província Franciscana de la Inmaculada Concepció.

‘La Caixa’ ha destinat més de 280.000€ a l’habilitació i a l’exhibició de la primera exposició que acollirà el convent: la mostra antològica sobre l’artista berguedà Joan Ferrer, organitzada pels Amics de Joan Ferrer i el Grup de Pintors Verdaguer 7, mentre que l’Ajuntament de Berga, ha destinat aproximadament 436.000€ a la redacció de la documentació tècnica necessària, a la reforma de l’edifici, a la construcció dels lavabos i a la millora de l’accessibilitat a l’equipament.

Joan Ferrer. El tacte de la llum

Així s’anomenarà l’exposició antològica del pintor i activista cultural Joan Ferrer, que s’inaugurarà el setembre del 2019 a l’equipament cultural del convent de Sant Francesc de Berga. L’exposició estarà comissariada pel crític d’art Bernat Puigdollers, i comptarà amb actes culturals que giraran al voltant de la mostra.

El projecte es basarà en la dualitat entre l’artista i l’home corrent: el pintor, reservat i clos al taller, i la persona, oberta i extravertida, que participa activament a la vida social i cultural. L’exposició tindrà 110 metres lineals, a partir dels quals es presentarà una visió completa de l’obra de l’artista, des dels inicis fins a l’actualitat, que permetrà fer una lectura en profunditat de l’obra de l’autor berguedà.

Degut a que la figura de Joan Ferrer ha pres una gran rellevància al panorama artístic català al llarg dels darrers anys, se l’ha volgut homenatjar amb l’organització d’una gran mostra retrospectiva que analitzi el conjunt de la seva obra i aprofundeixi en el context i els referents que l’han fet possible.

X