L’Ajuntament de Berga recull les queixes sobre el porta a porta, però demana temps: “La solució màgica d’un dia per l’altre no existeix”

“Sortim com hem entrat”, asseguraven alguns representants de les associacions de veïns, en acabar l’esperada trobada amb el govern de l’Ajuntament de Berga per parlar dels problemes del porta a porta. Finalment, a banda del regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, també hi va ser Vicenç Linares, que s’encarregarà de l’àrea de Medi Ambient i Residus del Consell Comarcal del Berguedà els propers quatre anys.

Els veïns van exposar diverses problemàtiques sobre el sistema de recollida. Segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor Escútia, els principals reclams tenen a veure amb la comunicació del funcionament del porta a porta en algunes zones de la ciutat, amb el procés sancionador i amb l’incivisme.

Acabada la reunió, fonts veïnals van assegurar a l’Aquí Berguedà que tenen poques esperances que els problemes se solucionin aviat. Per la seva banda, l’administració valoren positivament el diàleg amb els veïns però demana paciència: “Si algú es pensava que en aquesta reunió hi hauria una vareta màgica que ho arreglaria tot, anava equivocat. La solució màgica d’un dia per l’altre no existeix, però hem de fer el possible per arreglar el que falla”.

Informadors de carrer

Una de les propostes que està agafant força és la de posar informadors de carrer que expliquin la funció del porta a porta a les zones on hi ha més incivisme. A banda, aquest personal s’encarregarà de copsar les valoracions positives del sistema: “Hi ha moltes més persones que fan les coses bé que no pas les que ho fan malament. Segurament per cada incívic hi ha 100 persones que ho fan bé”.

Un dia més d’orgànica?

Una altra de les peticions dels veïns és que s’augmenti la recollida d’orgànica un dia. Entenen que hi ha massa dies entre dijous i diumenge i consideren que caldria una recollida o bé divendres o bé dissabte. L’Ajuntament i el Consell Comarcal ho estudiaran però, ja d’entrada, la idea no convenç al consistori. “Divendres i dissabte no hi ha recollida perquè ens interessa que no hi hagi cubells al carrer a les nits. Són les nits més ‘conflictives’ de la setmana”, ha recalcat Escútia.

Els incompliments horaris

Els veïns també han explicat que hi ha grans productors (bars, restaurants, botigues…) que deixen els cubells a fora dia i nit. El veïnat ha demanat a les administracions que vetllin perquè això no passi. També s’ha referit als particulars, que en alguns casos també incompleixen els horaris: “En molts llocs es poden veure cubells a les cinc de la tarda”.

Avís abans de sanció

Els veïns també consideren excessives les multes que s’han obert en els darrers mesos i consideren que, tractant-se de quantitats tan elevades, abans caldria un avís per part de la Policia Local, anant a visitar el ciutadà quan es detecti que ha estat l’autor de l’abocament.

X