El ple de setembre a Berga perd múscul: el govern retira la modificació d’ordenances per buscar consens amb l’oposició

El ple de setembre de l’Ajuntament de Berga perd punts. La CUP ha retirat part de les modificacions d’ordenances previstes per aquest dijous al vespre després que l’oposició li hagi transmès que, si les manté a l’ordre del dia, toparà amb un ‘no’ en bloc.

Els punts que finalment no se sotmetran a aprovació són un augment de la bonificació de l’IBI per als habitatges que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric, una actualització dels preus per a equipaments esportius municipals i l’aplicació d’una taxa per a empreses que vulguin venir a gravar anuncis publicitaris o rodatges a la ciutat.

Segons ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, l’oposició ha estat en contacte en les últimes hores, debatent sobre el posicionament arran de la proposta de la CUP. I aquest dimecres, a última hora, Abel Garcia (PSC) va comunicar al govern de la CUP que, si mantenia els punts a l’ordre del dia, tota l’oposició els tombaria. L’oposició, a més, proposava ajornar-ho fins l’octubre i aprofitar les properes setmanes per consensuar els tres punts que generen controvèrsia. El govern va acceptar la petició però va emplaçar la resta de forces a acabar-ho de consensuar en les reunions d’aquesta tarda, prèvies al ple.

Comunicat sorpresa d’ERC

Però aquest matí, i per sorpresa del govern i la resta d’oposició, ERC ha emès una nota de premsa on anunciava que demanaria la retirada de la modificació d’ordenances de l’ordre del dia. En el comunicat, ERC acusa el govern de “no haver tingut la deferència de negociar amb tots els regidors de l’oposició” i de “no haver presentat els estudis econòmics ni prou informació”. En la mateixa línia, Esquerra retreu a la CUP “la falta de diàleg, negociació i acord en els temes importants”.

Tant Junts per Berga com el PSC han assegurat a l’Aqui Berguedà que la petició és de tota l’oposició, no només d’ERC, i s’han distanciat del to del comunicat dels republicans: “El diàleg hi ha estat, potser un pèl tard, però hi ha ha estat”.

Vistiplau als nous preus de l’EMMB, el conservatori i l’escola bressol

El que sí que podrà tirar endavant la CUP és l’aprovació dels nous preus per a l’Escola Municipal de Música, el conservatori i l’Escola Bressol. La CUP ha esmenat que és urgent aprovar-ho perquè, en aquest cas, el curs comença aquesta mateixa setmana. L’oposició ho ha entès i no hi posarà traves, tot i que ha demanat al govern revisar les taxes més endavant.

Què volia aprovar la CUP?

Les tres ordenances que finalment no entraran a l’ordre del dia són aquests:

  • Un augment de les bonificacions de l’IBI per als habitatges que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic i elèctric. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha explicat en roda de premsa que aquest augment és un requeriment que l’Ajuntament ha rebut per part del Ministeri d’Hisenda. Amb tot, la llei permet augmentar la bonificació del 20 al 50% i aquí és on l’oposició veu que es pot afinar i consensuar més.
  • L’actualització dels preus per a la piscina municipal i els equipaments esportius. La modificació respon a un informe de l’àrea d’Esports de l’Ajuntament. Les taxes actuals havien quedat desfasades perquè fa 10 anys que no es toquen.
  • L’aplicació d’una nova taxa per a les empreses que vulguin venir a gravar un anunci o a rodar un film a la ciutat. Aquest estiu passat una empresa es va interessar per fer-ho i l’Ajuntament va detectar que no hi havia cap ordenança que s’hi referís. A la majoria de municipis hi és.

Govern i oposició s’han emplaçat a negociar aquestes tres modificacions en les properes setmanes per tal que, a l’octubre, es puguin aprovar amb el màxim de consens possible.

X