La ràbia dels estudiants enceta la resposta

Encara no fa ni una hora que els mitjans han destapat la sentència i mig centenar d’estudiants ja fan ressonar la seva veu al carrer Major de Berga. Abans, han intentat tallar la C-16 a pocs metres de l’institut, però els Mossos els han desallotjat en pocs minuts. La majoria són menors i han hagut de trucar els pares perquè els autoritzessin a marxar de l’aula.

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha fet un tuit encoratjant la població a manifestar-se davant l’Ajuntament: Som a la Plaça de Sant Pere. Aquí us esperem per manifestar el nostre més profund rebuig a aquesta ignomínia. Més d’un centenar d’estudiants hi arriben en menys de mitja hora. Mentre esperen fan pancartes per fer encara més visible la seva condemna.

El programa diu que els treballadors i treballadores de l’Ajuntament sortiran a la plaça i l’alcaldessa llegirà un manifest, però també s’hi sumen comerços i empreses de la vora. Els estudiants, però, són majoria. Exhibeixen missatges de tota mena: “Surt més a compte violar que votar”, comparant les condemnes a violadors amb les que hauran d’afrontar els polítics; “Aquest judici és una farsa”; “Contra la sentència sortim al carrer”; o “Lladres d’alegria, ara sabreu el que és perdre”.

sentencia-pancarta-estudiants-1

Acabat l’acte, un parell d’estudiants s’apropen a l’alcaldessa i li diuen que estan decidits a tallar la C-16. També li pregunten si el govern s’hi vol sumar i Venturós ho consulta als companys. En pocs segons, tenen resposta. Sí. Tots cap a la carretera.

Estudiants i polítics enfilen passeig de la Indústria avall, fins que arriben a la plaça Gernika, davant l’institut. Els esperen els Mossos d’Esquadra per advertir-los que tallar la C-16 pot comportar-los conseqüències penals. Els agents no els convencen i la mobilització es planta al mig de la carretera.

manifestacio_berga_sentencia_judici_octubre_2019

Un dels agents s’ha fixat en una de les joves, a qui retreu que ha encoratjat tota la resta a seguir endavant, malgrat l’avís. La jove ho nega i rebutja una i altra vegada dir el seu nom. En segon pla, un adult surt en defensa de la noia i etziba al Mosso que “això és tot el poble, no són només ells”. L’agent l’interpel·la i el convida a erigir-se com a portaveu per, així, ser identificat. Tampoc ho aconsegueix.

Els estudiants s’asseuen al mig de la carretera. Són 3/4 d’1 del migdia. S’hi estan més d’una hora. Pels volts de les 2, i després de passar-se l’estona cantant Els Segadors, l’Estaca o aplaudint els cotxes i els camions que giren cua davant la mobilització, aixequen el tall.

Fan una marxa lenta fins al centre de Berga, entrant pel sud, per davant dels supermercats i fins al passeig de la Pau. Un cop arriben a la benzinera, donen per tancada la mobilització i es feliciten entre ells, mentre els adults s’ho miren des de la terrassa d’un bar.

tall_C16_estudiants_sentencia_judici_berga_octubre_2019

X