Marxes per la Llibertat: tot el que has de saber de la columna de Berga

Aquest dimecres comencen les Marxes per la Llibertat en diferents punts de Catalunya. Una d’elles sortirà a les 8 del matí des de Berga, però n’hi hauran cinc més: a Girona, Vic, Castelldefels, Tàrrega i Tarregona. Totes elles confluiran a Barcelona divendres a la tarda. Aquest dimarts al matí l’ANC i Òmnium Cultural han presentat els últims detalls sobre la columna de Berga, que travessarà el Bages i el Vallès Occidental.

Esmorzar popular per començar la fita

L’inici de la reivindicació serà a la plaça Gernika de Berga, la rotonda de davant l’IES Guillem de Berguedà. La marxa començarà des d’aquest punt a les 8 del matí però abans, des de les 7, hi haurà un esmorzar popular per agafar forces al mateix lloc.

L’esmorzar ja es pot reservar al web de la iniciativa, com la resta d’àpats i pernoctacions fins arribar a Barcelona. Cada àpat tindrà “un mòdic preu” que es pagarà al moment, però l’organització ha advertit de la necessitat de fer la reserva per assegurar que tothom pugui menjar.

Gironella, primer avituallament

La marxa tallarà els dos carrils de baixada de la C-16 durant pràcticament tot el recorregut. Només deixarà lliure l’autovia quan entri a Gironella per fer el primer avituallament. Des d’allà, la marxa tornarà a entrar a l’autovia i no la deixarà fins arribar a Navàs, on hi haurà el dinar.

Un cop a Navàs, hi haurà dos busos per tornar cap al Berguedà. L’un, sortirà tan bon punt arribi la caminada; l’altre, quan acabi el dinar. De fet, el primer bus serà el que farà de cotxe escombra pels caminants que es cansin i vulguin reposar. També hi haurà una ambulància i un camió que portarà les maletes i aliments d’avituallament.

La primera nit, al Congost de Manresa

Tant el primer com el segon dia de caminada es faran uns 40km (80, en total). Les etapes es dividiran en dos blocs de 20km. Per exemple, entre Berga i Manresa hi haurà la parada per dinar a Navàs.

Ara bé, en el cas d’aquesta primera etapa, els organitzadors recalquen que “fins a Manresa hi ha 40km però per arribar a El Congost -on se soparà i es passarà la nit- n’hi ha uns quants més”. Per això, la marxa preveu emprendre el camí de la tarda “el més aviat millor” per “no arribar al pavelló a hores intempestives”.

El dia 2: la trobada amb la columna de Vic

Dijous la columna de Berga preveu arribar fins a Sant Quirze del Vallès. Al matí s’enllaçarà Manresa i Vacarisses, que és on es dinarà. A la tarda es preveu arribar a Sant Quirze del Vallès, on la marxa s’unirà amb la columna que dimecres sortirà de Vic i resseguirà Osona i el Vallès Oriental, per la C-17.

Divendres: l’entrada a Barcelona, per la Meridiana

Les dues marxes de la Catalunya central i els Vallesos, ja com una de sola, preveuen arribar a Barcelona divendres al migdia o a primera hora de la tarda. Hi entraran per la Meridiana, mentre les altres ho fan per altres extrems de la ciutat. La columna de Castelldefels, per exemple, entrarà per Gran Via sud, mentre que la de Girona ho farà per l’extrem nord de Gran Via. Tarragona i Tàrrega s’uniran a Martorell i entraran per la Diagonal.

Pel que fa a la columna de Berga, per aquest últim dia, de moment, només es pot reservar l’esmorzar a Sant Quirze. Per dinar no hi ha res concretat, tot i que, un cop a Barcelona, no es descarta que una assemblea territorial se n’encarregui.

Tampoc s’ha fet oficial cap acte conjunt dins a Barcelona, però previsiblement hi serà i es definirà quan les marxes ja hagin començat el seu camí.

X