Fina Canal no se sent “gens responsable” de la crisi de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics: “Vaig avisar la junta el 2017”

L’exgerent de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Fina Canal, ha trencat el silenci, 9 mesos després de dimitir del càrrec i de l’esclat de la crisi econòmica de l’entitat. Ho ha fet en l’estrena de la sisena temporada del programa L’Estació, de la Televisió del Berguedà. Canal ha confessat que no se sent “gens responsable” de la crisi i assegura que va alertar la junta l’any 2017 però que “per algun motiu, no se’m va voler escoltar”.

Segons l’exgerent de l’entitat, el detonant de la crisi que arrossega l’associació ha estat que l’augment de serveis no ha anat lligat a un augment de subvencions: “La Generalitat va congelar subvencions i nosaltres no vam congelar serveis”. Canal, això sí, ha admès que es van oblidar de demanar una subvenció que “probablement ens hagués permès remuntar el gener”. Amb tot, ha recordat que l’associació ja va superar dues crisis greus, el 86 i el 92, i confia “plenament” que aquesta vegada també se’n sortirà.

L’exgerent de l’entitat ha justificat la seva absència en els mitjans de comunicació d’ençà que va esclatar la crisi: “No vaig voler tirar més llenya al foc. Tenia la consciència molt tranquil·la i veia que ells -els que es van quedar- ja ho havien embrutat prou”. Final Canal, a més, ha recalcat que no va dimitir per la gestió econòmica de l’associació, sinó perquè se l’estava “tractant molt malament”, apuntant directament a dues companyes de feina. Canal tenia pensat jubilar-se a finals d’any però va avançar la seva retirada perquè “ja soc gran i no tenia perquè aguantar-ho”.

Va assumir una pòlissa bancària de 48.000 euros per pagar un deute de l’associació

Canal també ha desmentit que malversés fons de l’entitat. De fet, l’exgerent ha fet públic que va assumir una pòlissa bancària de 48.000 euros a títol personal, just abans de plegar, per poder saldar un deute de l’entitat amb Hisenda. “Si no pagàvem aquests diners a Hisenda, no podíem rebre una subvenció de l’octubre i no haguéssim pogut pagar les nòmines”, ha dit.

L’exgerent també ha deixat clar que l’associació no li ha tornat els diners perquè “evidentment ara no pot fer-ho”, però espera “que algun dia o altre ho facin”.

El primer programa de la sisena temporada de L’Estació, conduït per Xavier Gual, va comptar amb la participació de la delegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps, i de la consellera comarcal d’Atenció a les Persones, Anna Maria Serra.

X