Una exposició itinerant sobre els Pirineus fa parada a Berga per rebre famílies i més de 300 escolars

Berga acull des d’aquest dimecres, 23 d’octubre, fins al 3 de novembre la quinzena etapa de l’exposició itinerant del PiribusViatge al cor dels Pirineus”, una mostra per apropar la història i la singularitat paisatgística, cultural i natural dels Pirineus a Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França. Berga és la quinzena parada d’un projecte que acabarà l’any 2020 a Tolosa, després de voltar per 32 pobles dels Pirineus.

20191023_143706

Activitats per a tothom

La mostra, que s’instal·larà a la Plaça Viladomat, convida les persones a endinsar-se en el paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana d’aquesta serralada. Paral·lelament, s’organitzaran activitats, com tallers, xerrades, jocs, itineraris, activitats d’astronomia i explicacions de llegendes, a Castellar de n’Hug, Queralbs, Gréixer i Bagà, totes gratuïtes.

L’horari d’obertura del Piribus serà cada dia de les 9:15 h a les 13 h i de les 15 h a les 19 h. Es faran visites guiades els dies 23, 24, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre a les 18 hores i, gairebé cada dia, per a grups escolars de la comarca. En concret, han explicat els organitzadors, es rebran 9 escoles i més de 300 alumnes. La majoria de visitants seran de cicle superior (5è i 6è de primària). El Parc Natural del Cadí-Moixeró facilitarà un bus a les escoles de l’àmbit del parc perquè l’alumnat pugui anar a visitar el Piribus a Berga.

A més, la mostra preveu rebre famílies i berguedans amb inquietuds cada tarda de 17 a 19h, quan ja s’hagin acabat les visites escolars. A banda, també obrirà portes cada cap de setmana, calcant l’horari d’entre setmana, per intentar atraure visitants més enllà de les escoles.

L’exposició interactiva que recorre les diverses regions pirinenques va iniciar el seu viatge a Tudela l’1 d’abril, després de la presentació oficial a Ripoll el 29 de març. Ara ve d’Andorra i ja suma en total gairebé 16.000 visitants i nou localitats. Després de Berga, el Piribus recorrerà dues poblacions catalanes més, Ripoll i Puigcerdà.

20191023_143715

Estímuls pels sentits

L’exposició pretén que els visitants gaudeixin d’una experiència sensorial única, a partir d’objectes i dispositius que permeten descobertes visuals en 360º, pantalles tàctils i sonores, així com la manipulació d’objectes i mostres. L’escenari és un semiremolc desplegable de 72 m2 interiors, on es poden descobrir curiositats de la història dels Pirineus, i sentir els elements de la natura en primera persona, entre altres.

ADN Pirineus és un projecte POCTEFA finançat per la Unió Europea en un 65%, mitjançant fons FEDER  liderat per l’associació francesa de protecció de la natura LPO France, i compta amb la participació, a més de la Generalitat, de la Societat Pública  GAN-NIK Gestión Ambiental de Navarra, IEA – CENMA Institut d’Estudis Andorrans,  la Fundació Catalunya La Pedrera, i l’ONG SEO/BirdLife a Aragó.

20191023_143829

X