L’Associació Pro Disminuïts Psíquics, arruïnada i sense gerent: “No hi ha diners per seguir pagant nòmines”

Fina Canal, la històrica gerent de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, ha deixat el càrrec aquest gener. Tal com va avançar la Televisió del Berguedà i ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, Canal va presentar la seva dimissió el passat 31 de gener davant la delicada situació econòmica que viu ara mateix l’entitat. Trucada per l’Aquí Berguedà, Fina Canal ha refusat fer declaracions al respecte.

Qui sí que ha parlat és el sindicat de treballadors del centre a través d’un comunicat. De moment -expliquen- no han cobrat la paga de Nadal i l’empresa ja els ha dit que “no hi ha diners per seguir pagant nòmines”. A banda, denuncien que Fina Canal encara no ha fet el traspàs a la nova junta gestora, que també és una incertesa ja que Josep Novellas va deixar de ser president de l’entitat fa un mes per motius aliens als que motiven l’adéu de Canal.

El sindicat de treballadors de l’associació es va constituir fa un any. En el mateix comunicat asseguren que, des de fa un any l’empresa ha intentat entorpir la seva acció: “Primer van negar la nostra existència i després van utilitzar altres sindicats oficials per impugnar les eleccions sindicals on vam escollir els representants”. I afegeixen que Fina Canal era “una ferma opositora” al moviment sindical.

Amb tot, fa uns mesos, el sindicat va demanar per la situació econòmica real de l’entitat i, segons diuen, els documents que van rebre “no tenen res a veure amb l’estat actual de l’associació”. De fet, a dia d’avui encara no tenen constància de l’estat dels comptes i l’única informació que tenen és que no hi ha diners per seguir pagant nòmines. Per tot plegat, denuncien “una mala gestió i una manca de transparència” per part de Fina Canal: “Ha deixat un caos com a herència”.

A banda, el sindicat també ha posat sobre la taula que les treballadores del Centre Especial de Treball del Taller Coloma també han patit les conseqüències de la mala gestió econòmica de l’entitat. En aquest cas, no els han apujat el salari mínim fins a 900 euros, tal com marca la llei vigent des de l’1 de gener.

Per tot plegat, el sindicat assegura estar “preocupat” per la seva situació però també perquè el “està repercutint i repercutirà al col·lectiu a qui atenem, així com a les seves famílies”. Volen explicacions i accions per capgirar la situació. Si no hi ha canvis, no descarten altres mesures de pressió.

X