Berga

L’associació de veïns del carrer Major es mobilitza d’urgència per il·luminar la zona durant les festes

L’associació de veïns del carrer Major es mobilitza d’urgència per il·luminar la zona durant les festes
El carrer Major ha vist el risc de quedar més fosc que de costum per Nadal. MARC CANTURRI

Moviments a corre-cuita al carrer Major de Berga per poder il·luminar la zona durant les festes de Nadal. La unió de botiguers i comerciants de la ciutat ha anunciat aquest novembre que tornarà a optar pels arbres als aparadors dels establiments associats, en lloc de les tradicionals llums al carrer, tal com ja va fer l’any passat. Això ha agafat per sorpresa els veïns del carrer Major, que han vist el risc de passar un Nadal més fosc que de costum.

Per evitar-ho, l’associació de veïns -que s’ha creat aquest mateix any- va convocar una reunió aquest mateix dijous per exposar la situació i buscar solucions. El remei ha estat la reutilització: els veïns penjaran “paneres primaverals amb papallones grogues” als fanals i hi afegiran llums leds i elements decoratius.

Tot plegat costarà uns 2.000 euros que hauran de sortir dels botiguers i els veïns de la zona. “L’associació de veïns és nova i no té ni un duro”, ha recalcat a l’Aquí Berguedà la veïna Angelina Vilella, que ha estat qui ha proposat el remei d’urgència. Tal com passava amb els tradicionals llums de Nadal, l’Ajuntament es farà càrrec de penjar-los i d’assumir el cost del consum. En les properes setmanes una comissió de l’associació de veïns s’encarregarà de buscar el finançament entre el veïnat i els botiguers.

Una ciutat amb “greus problemes tècnics”

A la reunió de dijous també hi va assistir el president de la UBIC, Xavi Orcajo, que va relatar als assistents els motius que han empès la junta de Berga Comercial a prescindir del lloguer de les llums de Nadal un any més. Orcajo ha explicat a l’Aquí Berguedà que la ciutat “té un greu problema tècnic” per instal·lar llums de Nadal: “Ara mateix només és viable instal·lar llums al carrer del Roser i al carrer Major”. La resta de zones de Berga, com el passeig de la Pau o el Vall, no estan adaptades i cal fer malabars per instal·lar-hi llums: cables travessant els carrers, invents per fer arribar llum a rotondes que no en tenen…

Per acabar amb aquesta problemàtica, la nova junta de Berga Comercial, en col·laboració amb l’Ajuntament, ja ha encarregat un estudi que determini què cal fer per adaptar tota la ciutat. “Aquesta adaptació tècnica ha d’anar molt més enllà de les llums de Nadal: també ha de servir per fires, per quan calguin megafonies…”, ha explicat Orcajo. L’objectiu és que, de cara al Nadal del 2020, la ciutat quedi il·luminada de forma homogènia, és a dir, que hi hagi les mateixes llums a tot arreu, sense distincions en funció de la zona.

D’on venen i cap a on van

Fins ara, aquestes dificultats tècniques plantejaven tres escenaris a la ciutat: les zones en què el lloguer de les llums era assumit pels veïns -com el carrer del Roser-, les zones on els botiguers pagaven una quota extra per finançar l’enllumenat nadalenc -com el carrer Major- i les zones on des de l’any passat s’opta pels arbres en aparadors -com el passeig de la Pau i el Vall-.

NADAL-LLUMS-VALL-FIGOLS

Una de les premisses de la nova junta de Berga Comercial era que tots els associats paguessin igual, i els llums de Nadal trencaven amb aquest propòsit: els botiguers del carrer Major sempre pagaven més que la resta per finançar les seves llums. “Creiem que hi ha d’haver llums a tota la ciutat i a partir d’ara volem fer les coses bé”, ha recalcat Orcajo.

Per això, de cara al pressupost del 2020, Berga Comercial ja reserva 10.000 euros per destinar a les llums de Nadal. Amb tot, el president ha remarcat que confien trobar més finançament durant els mesos que queden fins el Nadal vinent. Calculen que il·luminar tota la ciutat sense diferències per zona costarà uns 40.000 euros i confien que els diners puguin sortir de tots els botiguers -associats i no associats- i dels veïns.

Abans, però, cal un rentat de cara a l’entramat tècnic de la ciutat i, de fet, una de les propostes que la UBIC ha fet en els pressupostos participatius de Berga va en aquesta línia. Són petites actuacions en punts concrets de la ciutat, i tant la UBIC com l’Ajuntament tenen 12 mesos per seguir-hi treballant colze a colze.

Ajuntament de Berga Berga Comercial Llums de Nadal Nadal

Estic amb tu

Comentaris