El pantà de la Baells, al límit, desembassa aigua des de dimecres al vespre

Increment notable del cabal de sortida de la presa de la Baells en les últimes hores. Des d’aquest dijous a les 8 del matí, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat a alliberar 220m3/s (220.000 litres per segon), segons ha informat el Consell Comarcal del Berguedà. L’ens demana que s’extremin les precaucions a la vora del riu Llobregat mentre durin les maniobres de desembassament.

L’increment del cabal de sortida a la Baells ja va començar ahir, dimecres, al vespre. El pantà es troba des de fa hores al límit de la seva capacitat, i la previsió de pluges ha obligat l’ACA a prendre mesures. Aquest dimecres al vespre va començar a alliberar 40m3/s i, més tard, va incrementar la quantitat fins els 75m3/s.

El cas és que aquesta nit les pluges a la comarca han estat gairebé ininterrompudes, i això ha obligat l’ACA a augmentar el cabal de sortida a primera hora del matí. Tot plegat fa que, inevitablement, el nivell d’aigua que baixa pel Llobregat sigui molt més gran que fa unes hores.

Fotos del desembassament de la presa, per Ricard Codina

baells comportes aigua 100 ple aigua llobregat (14)

baells comportes aigua 100 ple aigua llobregat (12)

baells comportes aigua 100 ple aigua llobregat (11)

baells comportes aigua 100 ple aigua llobregat (5)

baells comportes aigua 100 ple aigua llobregat (4)

Gironella, “amb l’aigua a peu de carrer”

Quan el cabal del Llobregat augmenta, un dels focus d’atenció a la comarca sempre és Gironella. L’Ajuntament, de fet, es prepara per evitar mals majors des de fa més de 24 hores. Dimecres al matí es van tancar preventivament els accessos a la llera del riu al seu pas per la vila. I aquest dijous al matí, l’Ajuntament ha activat el pla INNUNCAT en fase d’alerta per l’augment del cabal del riu Llobregat, que “ja és a peu de carrer”, en paraules del regidor del municipi Lluís Vall.

Vall ha explicat a l’Aquí Berguedà que des de fa hores s’està demanant als veïns que viuen als carrers a tocar del riu que es confinin a casa. També s’està ordenant la retirada de vehicles dels carrers i s’està contactant amb els veïns de les masies aïllades per tenir-los localitzats.

A més, l’Ajuntament ha prohibit acostar-se als voltants del riu Llobregat i recomanen als veïns evitar els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris.

llobregat ple gironella aigua

El riu Llobregat al seu pas per Gironella, des de la part nord de l’avinguda Catalunya. RICARD CODINA

X